10 nov. 2022 | 07:44

Vestea despre pensii așteptată de milioane de români: se întâmplă de la 1 ianuarie 2023 în toată România

ACTUALITATE
Vestea despre pensii așteptată de milioane de români: se întâmplă de la 1 ianuarie 2023 în toată România

Când vine vorba de pensiile românilor, în ultimele săptămâni, au existat o serie de anunțuri contradictorii, dar nicio o afirmație fermă legată de majorarea ce ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2023.

În urmă cu câteva zile, detaliam contextul în care liberalii din coaliția de guvernare au propus o majorare a pensiei cu 15%. Nu a trecut mult timp, iar Marcel Ciolacu, șeful PSD, a comentat și el propunerea cu pricina. Prezent la o conferință desfășurată la Hala Laminor din București, social-democratul și-a manifestat frustrarea pe marginea faptului că discuțiile despre majorare pensiilor se duc ”într-o zonă empirică”, în loc de ”o zonă profesionistă”. Cu alte cuvinte, și-a dat și el seama, după cum am afirmat în urmă cu mai bine de o lună, că pensiile au rămas doar un subiect de campanie electorală, atât.

Ce se întâmplă cu pensiile românilor, cu cât se majorează, de fapt

Premierul liberal Nicolae Ciucă a anunțat cu o zi înainte că liberalii doresc o majorare a pensiilor cu 15%. Întrebat dacă este de acord cu acel procent, Ciolacu a spus că este un pic mai complicat:

„Îmi pare nespus de rău că ducem mereu discuția într-o zonă empirică și nu ducem discuția într-o zonă profesionistă așa cum așteaptă românii de la noi anumite răspunsuri. Mai întâi trebuie să vedem efectul bugetar al compensarilor pe energie. După ce încheiem acest capitol, va veni ministrul de Finanțe și va spune ce sumă se poate aloca pentru măririle de pensii.

Îmi doresc să venim cu o majorare cât mai mare. Am stabilit un minim de 10%. Există din punctul meu de vedere și un maxim, cumularea celor doua legi, 11,92% (restanța din legea pensiilor) cu 5,4% (rata inflației).

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele