Klaus Iohannis sesizează CCR pentru o lege PSD-AUR cu miză imobiliară pe 2.000 de hectare în Balotești

Klaus Iohannis sesizează CCR pentru o lege PSD-AUR cu miză imobiliară pe 2.000 de hectare în Balotești

Klaus Iohannis a făcut o sesizare de urgență, miercuri, la Curtea Constituțională. Președintele României a trimis o notă cu privire la neconstituţionalitate asupra Legii pentru modificarea şi completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea şi funcţionarea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti” şi a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii şi industriei alimentare.

Klaus Iohannis sesizează CCR pentru o lege PSD-AUR cu miză imobiliară pe 2.000 de hectare în Balotești

Legea scoate din domeniul public al statului, din patrimoniul Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” peste 2.000 de hectare și le transmite în domeniul privat al comunei Balotești.

”Utilizarea în titlul anexei nr. 10.3 a sintagmei „care trec în domeniul privat al comunelor/orașelor și în administrarea consiliilor locale” și în titlul anexei nr. 10.4 a sintagmei „care trec în domeniul privat al comunei Balotești și în administrarea consiliului local” este încălcat principiul autonomiei locale.”, atrage atenția Klaus Iohannis.

Proiectul de lege a fost semnat în 2021 de 67 de parlamentari PSD și doi parlamentari AUR și a trecut de Parlament în 233 martie. Inițiatorii proiectului sunt actualul ministru al Agriculturii, Adrian Chesnoiu, și Paul Stănescu, secretarul general al PSD.

”Lipsa manifestării de voință a Consiliului local Balotești atât cu privire la dobândirea dreptului de proprietate, cât și cu privire la administrarea terenurilor respective atrage încălcarea art. 120 alin. (1) din Constituție, ce consacră principiul autonomiei locale”, se mai arată în sesizare.

Ce se arată în sesizarea făcută de Klaus Iohannis

Klaus Iohannis își închide sesizarea că atribuirea unui astfel de efect titlului anexelor criticate, în absența unui temei-cadru în corpul actului normativ, contravine Constituției.

Față de cele de mai sus, rezultă că atribuirea unui astfel de efect titlului anexelor criticate, în absența unui temei-cadru în corpul actului normativ, contravine nu numai art. 1 alin. (5) din Constituție, ci și art. 120, ce consacră principiul autonomiei locale, precum și art. 147 alin. (4) din Constituție, având în vedere jurisprudența constituțională în materie.

În considerarea argumentelor expuse, vă solicit să admiteți sesizarea de neconstituționalitate și să constatați că Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 45/2009 privind organizarea și funcționarea Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu-Șișești” și a sistemului de cercetare-dezvoltare din domeniile agriculturii, silviculturii și industriei alimentare este neconstituțională.

Citește și:
Etichete: