Presa străină, interzisă în Rusia. Decizia prin care Vladimir Putin se asigură că rușii nu află nimic despre război

Presa străină, interzisă în Rusia. Decizia prin care Vladimir Putin se asigură că rușii nu află nimic despre război

Camera inferioară a parlamentului federal al Kremlinului a aprobat, marți, un proiect de lege, care are în vedere interzicerea presei străine în Rusia, care e acuzată de ”propagarea” unor informații considerate de înalții oficiali ruși ca fiind mincinoase, cu privire la războiul din Ucraina.

Nouă lege în Rusia. Ce se întâmplă cu presa străină

Duma de Stat spune că agențiile străine ar putea fi interzise dacă vor emite ”informaţii vizând discreditarea forţelor armate ruse sau legate de introducerea de sancţiuni împotriva Rusiei.”

Astfel, procurorul general sau adjuncţii lui vor vor putea hotărî soarta licenţa de difuzare a unei media dacă aceasta publică informaţii ce vor fi considerate ‘ilegale’ sau ‘periculoase’.

Legea mai prevede și faptul că acreditările jurnaliştilor care lucrează pentru media străine ar putea fi de asemenea anulate. Textul va trebui să fie adoptat în a doua şi a treia lectură de Dumă şi într-o lectură finală de Consiliul Federaţiei (camera superioară).

Oficialii ruși au admis totodată și faptul că proiectul de lege va permite ‘închiderea sau limitarea activităţilor media în Rusia dacă autorităţile din ţara de origine a acestei mass-media comit acte neprietenoase faţă de media ruse în străinătate’.

De altfel, în presa străină au apărut informații potrivit cărora Vladimir Putin ar fi fost operat de cancer, după ce starea de sănătate a acestuia s-ar fi degradat brusc.

”Poporului rus, armatei ruse, conducerii ruse li se transmite: scăpaţi de Putin, pentru că vă consolidaţi în jurul unei persoane bolnave aflate în fază terminală”, spunea presa străină, citându-l pe consilierul şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev.

„Lui Putin i s-a recomandat să fie supus unei intervenții chirurgicale. Nu pare să existe o urgență deosebită, dar nici nu poate fi amânată. Președintele rus Vladimir Putin are cancer, iar cele mai recente probleme identificate în timpul ultimei sale examinări sunt asociate cu această boală. Medicii insistă că are nevoie de o operație, dar data nu a fost încă stabilită. Nu știu exact pentru cât timp nu va fi capabil să se afle la putere, după operație… Cred că va fi pentru o perioadă scurtă de timp”, spunea o sursa la începutul lunii aprilie.

Citește și: Presa străină scrie că Vladimir Putin a fost operat de cancer. Publicația La Stampa citează surse apropiate Kremlinului

Citește și:
Etichete: