13 dec. 2022 | 08:04

Impozite mai mari pentru acești pensionari din România, este oficial: se schimbă legea pensiilor în România

ACTUALITATE
Impozite mai mari pentru acești pensionari din România, este oficial: se schimbă legea pensiilor în România

În fața Bruxelles-ului, autoritățile române au obligativitatea să găsească până la finele acestui an o soluție referitoare la pensiile speciale. Cea ideală ar fi eliminarea lor, cum de altfel se așteaptă o țară întreagă. În fina, se pare că se va merge pe supraimpozitare.

Pentru a continua să primească bani din Planul Național de Redresare și Reziliență, România are mai multe jaloane de atins în fața Uniunii Europene. În contextul în care până și oficialii de la Bruxelles s-au simțit ofensați de prezența pensiilor speciale în legislația din țara noastră, au impus eliminarea lor până la 31 decembrie 2022. Mai sunt doar câteva zile până atunci, iar un plan final nu a fost încă făcut public, până acum.

Ce se întâmplă cu pensiile speciale din România

Într-o intervenție la Digi24, Marcel Ciolacu a vorbit despre supraimpozitarea pensiilor speciale și, mai ales, despre motivele pentru care eliminarea lor peste noapte nu reprezintă o soluție fiabilă pentru că s-ar bloca justiția. Se referă la faptul că și numai de la zvonurile legate de astfel de măsuri radicale, numărul cererilor de pensionare din rândul magistraților s-a înmulțit de 4-5 ori în ultimele săptămâni. Ca referință, merită avut în vedere că niciodată pensiile speciale aflate în plată nu vor avea de suferit, tot efortul de acum se referă la viitorii pensionari.

„Îmi mențin părerea că pensiile speciale trebuiesc rezolvate. Ministrul Muncii este singurul ministru care a făcut deplasarea la Bruxelles pentru acest act normativ, această viitoare lege. După ce a terminat de discutat cu asociațiile profesionale, a mers la Bruxelles și a prezentat proiectul de lege ca să ne încadrăm, pentru că este jalon în PNRR. Mi se pare că până în martie trebuie să-l îndeplinim. Cei de la Comisie l-au lăudat pe domnul ministru, că pot avea o discuție astfel încât să iasă o lege bună.

Să ieșim odată din logica de politicieni ieftini, să trâmbițăm că terminăm cu pensiile speciale, să venim cu propuneri legislative pe care le știm de la început că sunt neconstituționale, să venim cu o lege clară.Sunt ferm convins că această lege va trece prin guvern cât se poate de repede și va deveni act normativ ca să îndeplinim jalonul trecut în PNRR.

Sunt modificări. De exemplu, este nepermis să ai pensia mai mare decât salariul avut în activitate. Este nepermis să muncești 3 zile și să ai pensie profesională, este nepermis să ai.. nu știu… 5 ani de zile, sau să ți se calculeze pensia după ultimele 6 luni, unde tu îți pui nu știu câte sporuri fiindcă vei ieși la pensie, astfel încât să ai pensia cât mai mare. Toate aceste lucruri trebuiesc îndreptate.

Asta nu înseamnă că trebuie să vii acum să blochezi justiția. Ca toată lumea să iasă la pensie că vine un act normativ peste noapte, și cei care ar fi avut anumite drepturi, sunt luați noaptea cu un act normativ. Nu!

Acel act a fost discutat de către ministrul Muncii cu fiecare asociație profesională. Că a fost vorba de MAI, de MApN, de magistrați. Pe urmă trecut prin guvern și apoi pe o perioadă, nu pe repede înainte, discutat în parlament, astfel încât să avem o lege corectă și justă pe o perioadă lungă de timp.

De 30 de ani facem această greșeală. Fiecare își găsește la un moment dat o poziție bună de a negocia cu anumite partide, și vii și faci excepții, sau privilegii pentru o anumită categorie socială. România a depășit 30 de ani de democrație și trebuie să intrăm în cu totul altă logică de abordare.”

În ceea ce privește pragurile efective de supraimpozitare, acestea nu au fost momentan făcute publice. În schimb, ar urma să fie dezvăluite de ministrul Muncii.

„Veți vedea actul normativ. Va fi unul corect, predictibil. Sunt niște praguri. Va veni ministrul și va explica tot actul normativ. Au avut și în Franța aceeași problemă. Tot în zona de justiție. Și au venit cu ceva pe o perioadă îndelungată. Nu poți să lași acum să iasă magistrații toți la pensie, să rămână un vid în justiție, sau în Ministerul de Interne, sau la MApN să ai un vid când ai războiul la graniță. Trebuie să fim niște oameni raționali.

Este o frustrare acumulată și pe o retorică de politicieni, câteodată foarte îndreptățită. Nu poți să ai pensie mai mare decât salariul pe care l-ai avut cât ai fost în activitate. Asta este o aberație pe care nu o găsești niciunde în lume. Să nu fim guvernul austriac, nu îndreptăm o nedreptate cu altă nedreptate. Să venim cu ceva consolidat, logic și pe o perioadă lungă de timp.”, a concluzionat șeful PSD.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele