12 dec. 2022 | 15:43

Marcel Ciolacu iese la atac pe tema Schengen. Marea lovitură pregătită de România pentru Viena

ULTIMA ORĂ
Marcel Ciolacu iese la atac pe tema Schengen. Marea lovitură pregătită de România pentru Viena

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a ieșit, luni, cu declarații despre eșecul României privind aderarea la Schengen. Liderul social-democraților a susținut că este pentru prima oară când Comisia Europeană propune ceva Consiliului JAI și decizia este cu totul alta. Oficialul consideră că, „indiferent dacă Austria ar fi votat cu România, dacă pe ordinea de zi se reunea România cu Bulgaria, oricum n-am fi trecut de votul JAI”.

Marcel Ciolacu atacă Austria, după ce a blocat aderarea României la Schengen

„Am avut și un sondaj de opinie cu referire directă la aderarea României la spațiul Schengen, ca să vedem nemulțumirile românilor și unde consideră românii ca s-a greșit. În sondaje există o anumită percepție, o anumită frustrare față de un alt stat membru UE și al Europei. Această abordare brutală din partea Austriei, care a ieșit dintr-o logică de uniune a statelor. (…) Rămâne întrebarea de ce am mers în continuare pe listă, la pachet cu Bulgaria, atât timp cât exista o altă decizie a altui stat, respectiv Olanda, că nu va vota cu Bulgaria. Deci dacă Austria ar fi votat sau nu cu România, oricum nu am fi trecut de votul JAI. Acest pachet a fost trecut acum 10 sau 11 ani. Poate ar fi trebuit insitat la Comisie (n.r. – Europeană) ca propunerea să fie deja o splitare între România și Bulgaria, ca să putem avea o șansă mare”, a spus Marcel Ciolacu.

„Suntem victimele unui complot internațional”

Șeful PSD a afirmat că familia europeană social-democrată a susținut aderarea României la Schengen „fără rezerve”, în timp ce austriecii, care fac parte din PPE, au votat împotrivă. Totodată, Ciolacu pare convins că decizia e una politică, bătând un apropo înspre partenerul de guvernare (PNL), pe care îl acuză de-o lipsă de asumare a eșecului.

„Nu este prima oară când am această onoare. Doar că nu e pe ordinea de zi a Consiliului European și nici pe ordinea de zi a Comisiei JAI, așa că dacă vrem să dezamăgim din nou românii. Fiecare dintre noi reacționează, unii își mută conturile, alții nu mai merg în Austria la schi. Vreau să fac o distincție clară între români și austrieci și decidenții din România și Austria. Știți că victoriile au mai mulți părinți, înfrângerile sunt orfane, noi suntem acum niște victime ale unui complot internațional”, a explicat liderul politic.

Marea lovitură pregătită pentru Viena

Tot Marcel Ciolacu a dezvăluit că România și-ar putea folosi dreptul de veto pentru a împiedica Austria să preia șefia OSCE, un obiectiv al autorităților de la Viena.

„Eu când am vorbit despre sancțiuni către Austria, nu către austrieci (…) dacă tu ai folosit un drept de veto nejustificat, atunci nu te așteptat, spre exemplu, când Austria o să solicite șefia OSCE, ca România să nu folosească același drept de veto. Poate, până se ajunge la această paralelă, totuși, există eforturi diplomatice pentru a închide aceste lucruri”, a conchis el.

Prin urmare, țara noastră intenționeză să blocheze intenția Austriei de a câștiga șefia Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), în decembrie 2023, o instituție-cheie în care posturile de conducere sunt ocupate prin consensul statelor membre.