19 iul. 2022 | 11:55

Implantul care te-ar putea scăpa de pastile: cum funcționează noua invenție a cercetătorilor și de ce ar putea fi viitorul în medicină

ACTUALITATE
Implantul care te-ar putea scăpa de pastile: cum funcționează noua invenție a cercetătorilor și de ce ar putea fi viitorul în medicină

Un nou dispozitiv, care ar putea fi o alternativă eficientă pentru ameliorarea durerii, a fost dezvoltat de cercetători.

Micul dispozitiv extensibil poate fi implantat sub piele pentru a calma durerea, fără a fi nevoie de medicamente care, de cele mai multe ori, dau dependență.

„Deși opioidele sunt extrem de eficiente, ele creează, de asemenea, extrem de multă dependență”, a declarat profesorul John Rogers.

„Ca ingineri, suntem motivați de ideea de a trata durerea fără medicamente, în moduri care poate fi pornită și oprită instantaneu, cu controlul utilizatorului asupra intensității ameliorării. Tehnologia raportată aici exploatează mecanisme care au unele asemănări cu cele care fac ca degetele să se simtă amorțite atunci când sunt reci. Implantul nostru permite ca efectul să fie produs într-un mod programabil, direct și local către nervii vizați, chiar și cei din adâncurile țesuturilor moi din jur”, a mai spus acesta.

Cum funcționează acest dispozitiv de calmare a durerii, de fapt

Se pare că, așa cum relatează oamenii de știință din spatele acestor experimente, este vorba, de fapt, despe un principiu foarte comun, și anume evaporarea.

Similar cu modul în care transpirația ne răcește corpul, dispozitivul conține un lichid de răcire care poate fi indus să se evapore la cerere într-o zonă țintă specifică pentru a răci un nerv senzorial. Această acțiune poate fi controlată extern de o pompă care permite utilizatorului să mărească sau să scadă de la distanță intensitatea.

„Pe măsură ce răcești un nerv, semnalele care călătoresc prin nerv devin din ce în ce mai lente, iar în cele din urmă se opresc complet”, a declarat, la rândul lui, coautorul studiului, Dr. Matthew MacEwan.

„Țintim, în mod special, nervii periferici, care conectează creierul și măduva spinării la restul corpului uman. Aceștia sunt nervii care comunică cu stimulii senzoriali, inclusiv durerea. Oferind un efect de răcire doar unuia sau poate unui număr de doi nervi vizați, putem modula eficient semnalele durerii într-o anumită regiune a corpului”, s-a concluzionat.

Primul meu contact cu presa s-a întâmplă la vârsta de 11 ani, când ziarul călărășean Pământul mi-a oferit ocazia să public în rubrica destinată copiilor. Peste ani, ajungeam la Galați unde ... vezi toate articolele