Primul laborator de extragere secundară a cocainei din cafea, descoperit în România. Chimiştii aparțin celebrului cartel Cali din Columbia

Primul laborator de extragere secundară a cocainei din cafea, descoperit în România. Chimiştii aparțin celebrului cartel Cali din Columbia

Procurorii DIICOT şi mascații de la Antidrog au depistat, în urma unei ample acţiuni pentru destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în importul de droguri de mare risc pe teritoriul României, cocaină de circa 200.000 de euro şi un laborator de extragere secundară a cocainei din cafea.

Victorie pentru DIICOT

Update ora 13.53. Apar noi informații despre primul laborator de cocaină din România, descoperit de polițiști în Bihor. Aici, doi cetățeni columbieni se ocupau de procesul de extracție a drogurilor din pachete de cafea introduse recent în țara noastră. Fiind amestecată cu pulberea maronie, cocaina nu au fost depistată la niciun aeroport. Din rețeaua infracțională mai făceau parte doi români și un israelian. Potrivit Știrilor Pro TV, columbienii urmau să fie atât cărăuși, dar și chimiști în laborator.

Astfel, cei doi străini din America Latină s-au urcat în avion la Bogota, având în bagaje pachetele de cafea amestestecată cu droguri. De acolo au zburat până la Paris, de unde au continuat călătoria cu mașina până la Oradea. Din acel moment, au intrat pe fir oamenii legii, care i-au monitorizat fără oprire. Antena 3 susține că aceștia erau chimişti ai celebrului cartel Cali din Columbia.

Știrea inițială: Potrivit IGPR, la începutul lunii iunie, a fost constituit un grup infracţional organizat, format din doi cetăţeni români şi un cetăţean israelian, la care au aderat doi cetăţeni columbieni. Aceștia din urmă au sprijinit activitatea grupării, în scopul importului de droguri de mare risc, realizarea operaţiunilor chimice de extracţie, purificare a drogurilor şi distribuirea/ traficarea ulterioară a acestora pe teritoriul țării noastre.

 „La data de 1 iulie, inculpaţii de cetăţenie columbiană însoţiţi de inculpaţii cetăţeni români au introdus pe teritoriul României cantitatea de aproximativ şase kilograme de cocaină. Cocaina a fost introdusă pe teritoriul Uniunii Europene pe cale aeriană de către inculpaţii cetăţeni columbieni. Cei doi inculpaţi de cetăţenie columbiană au avut pe lângă rolul de cărăuşi ai drogurilor şi pe acela de chimişti specializaţi în extragerea de cocaină din mărfuri aparent legale”, a precizat Inspectoratul General al Poliţiei Române.

Primul laborator de extragere secundară a cocainei, identificat în România

Se pare că, în perioada 30 iunie – 6 iulie, membrii grupării infracţionale au făcut demersuri pentru a procura mijloacele necesare efectuării operaţiunilor de extracţie a drogurilor și achiziţiona substanţele chimice și vasele de reacţie. Totodată, în vederea derulării în bune condiţii a procesului de extragere pe cale chimică a cocainei, aceştia au identificat şi închiriat o cabană aflată în judeţul Bihor.

Cum lucra gruparea mafiotă

În cadrul operaţiunii DIICOT de duminică, 10 iulie, a fost pus în aplicare mandatul de percheziţie domiciliară, patru dintre inculpaţi fiind surprinşi în plin proces de extracţie a cocainei din cafea pe cale chimică. Astfel, polițiștii au identificat pe teritoriul României primul laborator de extragere secundară a cocainei.

 „În urma percheziţiei domiciliare efectuate în cauză au fost descoperite şi ridicate un calup presat de un kilogram care conţine procaină, 148 grame cocaină maronie, ce nu a fost trecută prin procesul de cristalizare, cât şi un amestec de cocaină şi cafea cântărind cinci kilograme. De asemenea, au fost identificate diferite recipiente de plastic folosite pentru extragerea cocainei, aproximativ 40 de litri de substanţă maronie constituind amestec de substanţe chimice tipice pentru extragerea cocainei din cafea măcinată, un litru de acetonă, o canistră de 20 de litri cu benzină şi zece pungi de cafea sigilate”, au explicat oamenii legii.

5 bărbați au fost reținuți

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală a dispus reţinerea, pentru 24 de ore, a cinci inculpaţi – doi cetăţeni columbieni, doi români şi un israelian.