29 aug. 2022 | 17:08

Ia-ți gândul de la casă nouă în 2022 și 2023. Dacă n-ai apucat să cumperi până acum, slabe șanse pe viitor

ACTUALITATE
Ia-ți gândul de la casă nouă în 2022 și 2023. Dacă n-ai apucat să cumperi până acum, slabe șanse pe viitor

Peste principalele sectoare de activitate economică din România urmează să vină noi valuri de scumpiri. Din nefericire pentru mulți români, sectorul construcțiilor este și el pe listă!

Institutul Național de Statistică (INS) anunță o analiză realizată în rândul managerilor din țară, care privesc cu scepticism evoluția prețurilor în următoarele trei luni.

Managerii anticipează că urmează trei luni cu alte scumpiri, în special în Construcții, Comerț, dar și-n Servicii.

Doar bogătașii României mai construiesc în perioada asta ceva

Conform INS, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Managerii estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creștere accentuată a acestora (sold conjunctural +44 %).

Referitor la Comerț, se pare că managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creștere moderată a activităţii economice (sold conjunctural +12%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creștere moderată (sold conjunctural +10%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creștere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +14%). Managerii societăţilor comerciale estimează creștere accentuată a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +49%).

După cum spuneam, sunt anticipate scumpiri și-n Servicii. Iată ce ne transmite INS: „Conform estimărilor din luna august 2022, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%). Se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -1%). Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creștere (sold conjunctural +24%)”.

Din nefericire, nici industriile nu sunt ocolite de previziunile negative. Managerii noștri care activează în cadrul industriei prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +3%). Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de 0% pe total industrie prelucrătoare. Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creștere în următoarele trei luni (sold conjunctural +35%).