A zis cineva că vine criza imobiliară peste noi? Să-și dea peste gură, industria duduie, se fac bani cu grămada

A zis cineva că vine criza imobiliară peste noi? Să-și dea peste gură, industria duduie, se fac bani cu grămada

Nici urmă de vreo criză în sectorul imobiliar de la noi din țară, cel puțin deocamdată. Cifrele arată că sectorul e foarte activ și dinamic.

Dacă analizăm piața de construcții, vedem că perspectivele pentru imobiliare, în ansamblu, nu trădează nicio urmă de criză sau de prăbușire, așa cum anticipează unii analiști economici în prezent, care invocă scăderea intenției de cumpărare în rândul clienților și iminentele ieftiniri ca urmare a acestui fapt.

Cine așteaptă criza n-a citit acest raport

Conform celor mai recente date furnizate de Institutul Național de Statistică (INS), în luna iunie 2022, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna mai 2022, ca serie brută, cu 7,2%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a scazut cu 0,1%.

Tot de la INS mai aflăm că, în aceeași lună, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de luna iunie 2021, ca serie brută, cu 7,1%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 4,1%.

De asemenea, alte date relevante ne sunt oferite pe perioada 1 ianuarie 2022 – 30 iunie 2022. În acest interval de timp, , volumul lucrărilor de construcţii a crescut, faţă de perioada similară a anului trecut, ca serie brută, cu 4,3%, iar ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu
1,9%.

Aprofundând raportul INS și comparând luna iunie a acestui an cu ceea ce se întâmpla vara trecută, aflăm că volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 7,1%. Pe elemente de structură, creşteri s-au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+11,1%) şi la lucrările de construcţii noi (+7,7%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 6,0%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut astfel: clădirile nerezidenţiale (+16,0%), clădirile rezidenţiale (+4,1%) şi la construcţiile ingineresti (+3,3%).

„Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a crescut, pe total, cu 4,1%. Pe elemente de structură s-au evidenţiat creşteri la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,6%) şi la lucrările de construcţii noi (+4,2%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 8,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a crescut la clădirile nerezidenţiale cu 13,9% şi la clădirile rezidenţiale cu 3,2%. Construcţiile inginereşti au rămas la acelasi nivel”, arată INS.

Totodată, dacă analizăm diferențele dintre ianuarie – iunie 2022 și ianuarie – iunie 2021, observăm că volumul lucrărilor de construcţii, ca serie brută, a crescut, pe total, cu 4,3%. Pe elemente de structură, creşteri au avut loc la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+10,8%) şi la lucrările de construcţii noi (+3,2%). Lucrările de reparaţii capitale au scăzut cu 3,9%. Pe obiecte de construcţii, au avut loc creşteri la clădirile nerezidenţiale (+16,5%) şi la clădirile rezidenţiale (+6,3%). Construcţiile inginereşti au scăzut cu 4,7%.