Gropile ciudate ale Lunii ar putea avea temperaturi suficient de confortabile pentru ca oamenii să trăiască in ele

Gropile ciudate ale Lunii ar putea avea temperaturi suficient de confortabile pentru ca oamenii să trăiască in ele

Temperatura de pe Lună poate varia de la fierbere la îngheț, în funcție de noapte sau zi, dar oamenii de știință cred că gropile ciudate ale Lunii ar putea avea temperatura optimă pentru a putea fi locuite.

În astfel de locuri, temperatura oscilează în jurul a 17 grade Celsius, conform noilor calcule. Ar putea fi locațiile perfecte pentru stabilirea taberelor de bază pentru a explora restul suprafeței lunare. Ele ar putea oferi, de asemenea, o anumită protecție împotriva meteoriților mici și chiar a radiațiilor solare dăunătoare care provin de la Soare.

Având o bază confortabilă, viitorii coloniști ai Lunii s-ar putea concentra asupra altor eforturi, cum ar fi cultivarea hranei sau efectuarea de cercetări.

„Oamenii au evoluat trăind în peșteri, iar în peșteri s-ar putea să ne întoarcem când trăim pe Lună”, spune omul de știință planetar David Paige de la Universitatea din California, Los Angeles (UCLA).

Cercetătorii au folosit imagini capturate de NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), în special camera termică Diviner Lunar Radiometer Experiment, ​​pentru a încerca să măsoare temperatura din interiorul unei gropi din regiunea Mare Tranquillitatis a Lunii.

Folosind modele computerizate pentru a analiza proprietățile termice ale rocii de-a lungul timpului, cercetătorii au apreciat că porțiunea luminată de Soare a gropii ar putea reține căldura atingând până la 300 de grade Celsius.

Cratere Gropi pe Luna

Gropile Lunii ar putea adăposti oamenii

Cu toate acestea, în umbrele din apropiere, căldura captată ar putea crește temperaturile reci, altfel înghețate, la ceva mai temperat și să o mențină acolo chiar și după apusul Soarelui. Următoarea întrebare este dacă acele surplombe au suficient loc pentru ca o comunitate de exploratori să fie adăpostiți.

Imaginile din spațiu sugerează că unele dintre ele o fac și într-adevăr, acesta este cazul pe Pământ, unde tuneluri sunt lăsate în urmă de lava topită care curge sub suprafață. Este posibil ca unele gropi să fie tuburi de lavă prăbușite.

O parte a cercetării a implicat alinierea și asamblarea mai multor fotografii, eliminând inconsecvențele până când echipa a putut estima temperaturile pixelilor individuali din imaginile capturate de LRO. Fiecare zi și fiecare noapte pe Lună durează aproximativ 15 zile pe Pământ, cu temperaturi variind de la aproximativ 127 grade Celsius în timpul zilei până la aproximativ minus 173 grade Celsius noaptea.

Atât oamenii, cât și echipamentele ar avea nevoie de protecție împotriva acestor extreme în timpul proiectelor de cercetare lunară pe termen lung, ceea ce ar fi o provocare inginerească; găsirea unei peșteri locuibile ar fi un lucru extrem de util. NASA intenționează să exploreze regiunea în continuare în timpul misiunii propuse Moon Diver.