Cum se vede impactul caniculei din spațiu. NASA lansează un nou avertisment: consecințele temperaturilor extreme asupra sănătății oamenilor

Cum se vede impactul caniculei din spațiu. NASA lansează un nou avertisment: consecințele temperaturilor extreme asupra sănătății oamenilor

Impactul caniculei este resimțit în întreaga lume, mai ales în Europa, acesta putând fi simțit direct de către oameni. Canicula însă poate fi văzută și din spațiu, iar NASA lansează un nou avertisment către populație.

În iunie și iulie 2022, valurile de căldură au lovit Europa, Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Asia, în timp ce temperaturile au urcat peste 40 de grade Celsius pe alocuri și au doborât multe recorduri de lungă durată.

În imaginile preluate de către NASA pot fi văzute temperaturile aerului de suprafață în cea mai mare parte a emisferei estice, din data de 13 iulie 2022. Aceste imagini au fost rezultatul unor combinații a observărilor cu o versiune a modelului global Goddard Earth Observing System (GEOS), care utilizează ecuații matematice pentru a reprezenta procesele fizice în atmosfera.

„În timp ce există un model clar de „undă atmosferică” cu valori alternând calde (mai roșii) și reci (mai albastre) în diferite locații, această zonă mare de căldură extremă este un alt indicator clar că emisiile de gaze cu efect de seră prin activitatea umană provoacă fenomene meteorologice extreme care ne afectează condițiile de viață”, a declarat Steven Pawson, șeful Biroului Global de Modelare și Asimilare de la NASA Goddard Space Flight Center.

În Europa de Vest, care se confruntă deja cu o secetă gravă, valul de căldură a alimentat incendii care au făcut ravagii în Portugalia, Spania și anumite părți ale Franței. În Portugalia, temperaturile au ajuns la 45 de grade Celsius pe 13 iulie în orașul Leiria, unde au ars peste 3.000 de hectare. Mai mult de jumătate din țară era în alertă roșie, deoarece pompierii s-au luptat cu 14 incendii active.

În imaginile preluate de NASA pot fi observate locațiile detectărilor de incendiu în Portugalia și Spania, așa cum au fost observate de Visible Infrared Imaging Radiometer Suite (VIIRS) pe satelitul Suomi NPP pe 12 iulie 2022. Detectările de incendiu proeminente la vest de Madrid includ orașul Las Hurdes, unde peste 1.500 de hectare au ars.

Impactul caniculei aduce temperaturi de peste 40 de grade in Europa și Africa

În Italia, căldura record a contribuit la prăbușirea, pe 3 iulie, a unei porțiuni din ghețarul Marmolada din Dolomiți. Avalanșa de zăpadă, gheață și stâncă a ucis 11 drumeți. În Marea Britanie, Met Office a emis avertismente de căldură extremă, deoarece temperaturile erau de așteptat să continue să crească, posibil scăzând maximele istorice.

În Africa de Nord, Tunisia a suferit un val de căldură și incendii care au afectat recolta de cereale a țării. Pe 13 iulie, în capitala Tunis, temperatura a atins 48 de grade Celsius, doborând un record de 40 de ani. În Iran, temperaturile au rămas ridicate în iulie, după ce au atins 52 de grade Celsius la sfârșitul lunii iunie.

În China, vara a adus trei valuri de căldură care au stricat drumurile, au topit gudronul și au căzut țigle de pe acoperiș. Observatorul Xujiahui din Shanghai, unde s-au păstrat înregistrări din 1873, a înregistrat cea mai mare temperatură a sa vreodată: 40,9 grade Celsius pe 13 iulie 2022. Umiditatea ridicată și punctele de rouă, împreună cu temperaturile calde peste noapte, au creat condiții potențial mortale.

„O astfel de căldură extremă are un impact direct asupra sănătății umane, precum și alte consecințe, inclusiv aceste incendii care au loc acum în Europa și Africa și care au fost răspândite în ultimii ani în America de Nord”, a spus Pawson.