19 iul. 2022 | 14:06

Google, bună de plată: ce sumă trebuie să plătească și de ce

ACTUALITATE
Google, bună de plată: ce sumă trebuie să plătească și de ce

Un judecător din SUA a hotărât ca Google să plătească peste 971.000 de dolari. Iată de ce.

Această sumă reprezintă comisioane și costuri juridice, ca penalizare pentru comportament incorect într-un proces privind confidențialitatea, în instanța federală din California. Avocații reclamanților de la Boies Schiller Flexner și alte firme au solicitat mai mult de un milion de dolari, reprezentând comisioane și costuri, după ce judecătorul american Susan van Keulen de la tribunalul federal din San Jose, California, a constatat în luna mai că Google nu a prezentat în timp util unele probe, conform Reuters.

Ca referință, procesul de cinci miliarde de dolari, intentat în 2020, susține că Google a urmărit ilegal datele utilizatorilor săi în timp ce aceștia foloseau browserele companiei în mod privat sau ”incognito”.

Google trebuie să plătească 971.000 de dolari

Divizia grupului Alphabet a negat răspunderea. Sancțiunile au rezultat din ”neidentificarea în timp util a martorilor, a documentelor suplimentare și a surselor de date relevante pentru acest litigiu”, a scris van Keulen într-un ordin anterior. Mai mult, datele de facturare depuse luna trecută au arătat că avocatul David Boies, fondatorul Boies Schiller, percepe 1.950 de dolari pe oră.

Ca urmare, Boies a cerut compensații pentru 49 de ore, adică aproximativ 96.000 de dolari. Avocații Google ai firmei Quinn Emanuel au pus sub semnul întrebării includerea lui Boies în cererea de plată, spunând că reclamanții nu au oferit ”o justificare pentru decizia lor de a-l pune pe David Boies la curent, pentru a argumenta problemele complexe din moțiunea de sancțiuni”.

De asemenea, aceștia au mai spus că tarifele orare ale lui Boies sunt ”semnificativ mai mari” decât ale altor avocați bine versați în caz. Conform aceleiași surse, Boies a spus că ”sancțiunile sunt grave, așa cum ar trebui să fie, având în vedere conduita greșită gravă a Google”.

Un avocat al Google de la Quinn Emanuel, Andrew Schapiro, a declarat într-un comunicat că reclamanții ”cer sancțiuni extreme și primesc o plată parțială a facturii lor umflate, pentru timpul pe care l-au dedicat depunerii moțiunii”.