Victorie importantă pentru România în fața occidentului: cum am ajuns să exportăm energie electrică

Victorie importantă pentru România în fața occidentului: cum am ajuns să exportăm energie electrică

România nu face o treabă foarte bună la multe lucruri, dar când vine vorba de hidrocentrale, țara noastră a atins performanța de a produce energie electrică peste necesarul din țară și a exporta. A ajutat și consumul relativ modest.

Hidroelectrica tinde să fie cel mai important producător de energie electrică de pe teritoriul României, mai ales în perioada actuală. Nu de alta, dar ploile din ultima vreme și sezonul per ansamblu s-au reflectat într-o creștere a resurselor de apă pentru hidrocentrale. În consecință, producția de energie a companiei românești a înregistrat niveluri record.

România, mare exportatoare de curent

Potrivit Transelectrica, începând cu ultimele zile din aprilie, turbinele hidro funcționează, în orele de zi, la o putere orară de peste 2500 MW. Apogeul a fost de 3270 MW, în seara zilei de vineri. Momentan, gravitează în jurul cifrei de 2900 MW.

Una peste alta, performanța Hidroelectrica vine de pe mai multe fronturi. Compania produce atât din centralele de pe firul apei, cât și din cele cu acumulare, pentru că are multă apă și nu poate stoca toată energie generată. În consecință, produce mai mult, dar și acumulează mai mult, unde există infrastructura.

Conform transelectrica, la data de 1 mai, gradul de umplere al lacurilor era de 70%, cu aproximativ 10% peste situația de la mijlocul lunii aprilie. Acest plus de energie hidro vine și dintr-o scădere semnificativă a consumului pe meleaguri mioritice. Practic, la începutul acestei săptămâni, discutam de o medie orară depășită de 7.000 MW, pe fondul unui aport semnificativ al energiei din panourile fotovoltaice, al unor ore cu vânt destul de bun și al unei producții relativ mari din cărbune și, în ultimele ore, și din gaze.

Una peste alta, România se află în situația de a exporta energie electrică în aproape fiecare interval orar, de la începutul acestei luni, vârful trimis peste graniță fiind de aproximativ 1400 W. Exportul ar fi și mai mare, dar suntem limitați de infrastructură. De exemplu, valoarea maximă posibilă tehnic de trimis către Ungaria este de 824 MW și a fost atinsă în această săptămână. La această cifră se adaugă 690MW către rețeaua electrică bulgară și tot așa.

Citește și: