Cel mai mare parc de panouri fotovoltaice, confirmat în România: cine va instala panourile solare, unde

Cel mai mare parc de panouri fotovoltaice, confirmat în România: cine va instala panourile solare, unde

O centrală fotovoltaică cu o capacitate de 154 MWp urmează să fie dezvoltată în România, cea mai mare din toate timpurile. Aceasta va cădea în sarcina turcilor de la INTEC Energy Solutions și CHINT Solar, o firmă chineză.

După ce au semnat un contract de inginerie, achiziții și construcție (EPC) cu dezvoltatorul israelian Econergy, specializat în proiecte de energie regenerabilă, cele două companii menționate mai sus vor colabora la realizarea celui mai mare parc fotovoltaic de pe meleaguri mioritice. Anunțul pe marginea acestui subiect s-a regăsit pe site-ul INTEC Energy Solutions.

Cea mai mare centrală solară din România

Noul parc solar se va regăsi în localitatea Rătești din județul Argeș, în sudul României. Acesta se va întinde pe 165 de hectare și, în condiții ideale, are mari șanse să producă până la 124 GWh de energie electrică anual. Acest efort regenerabil se va reflecta în reducerea emisiilor de carbon cu aproximativ 160.000 de tone în fiecare an, se arată într-un comunicat de presă comun al companiilor din spate.

Ca referință, INTEC și CHINT vor furniza toate serviciile și lucrările necesare legate de proiectare, inginerie, achiziții, construcție și conectarea parcului la rețeaua de înaltă tensiune. Costurile investiției în această inițiativă sunt de peste 100 de milioane de euro.

Ca referință, dacă numele îți este străin, INTEC este un dezvoltator de soluții pentru centrale fotovoltaice. Compania este specializată în contracte EPC și servicii de operare și întreținere, angajând o forță de muncă de aproximativ 400 de oameni. INTEC operează la nivel internațional și a livrat peste 130 de proiecte, cu o capacitate totală de 1,7 GWp. De partea cealaltă a baricadei, CHINT Solar este un furnizor internațional de soluții energetice smart. Fondată în 1984, compania din China produce și vinde module fotovoltaice, dezvoltă proiecte de investiții și construcție pentru centrale și rețele electrice, respectiv soluții de stocare energie, rețea de distribuție a energiei electrice sau completare multi-energie. Potrivit comunicatului de presă, compania a instalat o capacitate fotovoltaică totală de peste 8GW la nivel mondial.

În ceea ce privește parcul fotovoltaic de la Rătești, cel mai mare din țară, acesta urmează să fie racordat la rețea înainte de finele acestui an.

Citește și: