Rusia, acuzații grave la adresa SUA. Ar fi dezvoltat arme biologice ilegale în Ucraina

Rusia, acuzații grave la adresa SUA. Ar fi dezvoltat arme biologice ilegale în Ucraina
Rusia, acuzații grave la adresa SUA.

Rusia face acuzații grave la adresa SUA. Ea a acuzat Statele Unite ale Americii că se folosește de Ucraina pentru a desfășura cercetări ilegale privind armele biologice asupra bolilor mortale, în cea mai recentă rundă de dezinformare menită să justifice invazia în Ucraina. Astfel, Moscova a susținut că luna trecută s-a efectuat o operațiune pentru distrugerea stocurilor de „agenți patogeni deosebit de periculoși ai ciumei, antraxului, tularemiei (febra iepurilor), holerei și a altor boli letale”.

Rusia, acuzații grave la adresa SUA

Rusia face noi acuzații grave la adresa SUA, potrivit cărora s-ar folosi de Ucraina pentru a desfășura cercetări ilegale privind armele biologice asupra bolilor mortale. Programul de arme biologice, care ar încălca dreptul internațional, ar fi fost ținut aproape de granița cu Rusia. Se presupune că agenții patogeni au fost distruși de Ucraina, astfel încât invadatorii lui Vladimir Putin să nu găsească dovezi ale existenței lor.

Aceste informații sunt răspândite în mass-media rusă pentru a justifica războiul din ce în ce mai sângeros din Ucraina, unde cel puțin 364 de ucraineni au murit și cel puțin 759 au fost răniți, potrivit Națiunilor Unite, scrie Daily Mail.

Revista Foreign Policy a notat că Rusia a pus bazele unor astfel de afirmații de ceva timp. Spre exemplu, în luna ianuarie, un cont Telegram în limba rusă a avertizat că o „rețea cu drepturi depline de laboratoare biologice a fost desfășurată” cu „granturi americane” pentru a studia virușii mortali care deja îmbolnăveau oamenii în Kazahstan.

În mai 2020, ziarul rus Izvestia a făcut afirmații similare. Iar un consilier apropiat al lui Putin a acuzat anul trecut SUA că a dezvoltat „din ce în ce mai multe laboratoare biologice… în principal la granițele ruse și chineze”.

Kremlinul a susținut că Ucraina construia bombe murdare cu plutoniu la Cernobîl, acum sub control militar rus. Rusia susține, de asemenea, că serviciile secrete ucrainene și batalionul Azov, o unitate a Gărzii Naționale Ucrainene cunoscută pentru simpatiile sale neo-naziste, intenționează să explodeze un reactor la Centrul Național de Cercetare al Institutului de Fizică și Tehnologie Harkov, apoi să dea vina pe Moscova pentru contaminare nucleară.

Ce a avertizat Occidentul

Occidentul a avertizat în mod repetat despre „steagul fals” și cascadorii „false” ale Rusiei legate de invazia sa.

„Este clar că, odată cu lansarea operațiunii militare speciale, Pentagonul a fost serios îngrijorat de dezvăluirea experimentelor biologice secrete din Ucraina”, a afirmat purtătorul de cuvânt al armatei ruse, Igor Konașenkov.

Oficialul rus a susținut că Moscova a obținut documente care „confirmă că biolaboratoarele ucrainene din imediata vecinătate a teritoriului rus erau angajate în dezvoltarea de componente ale armelor biologice”. Însă a fost imposibil de verificat autenticitatea documentelor pe care rușii spun că le studiază încă.