„Frumoasa tânără” din perioada faraonilor, reconstruită după 2.600 de ani

„Frumoasa tânără” din perioada faraonilor, reconstruită după 2.600 de ani

Experții au recontruit fața unei mumii, denumită „frumoasa tânără”, folosind echipamente care, de obicei, îi ajută pe criminaliști să determine trăsăturile cadavrelor victimelor, pentru a fi indentificate mai ușor de cei dragi.

Reconstrucție feței unei mumii care a murit acum aproximativ 2.600 de ani dezvăluie o „frumoasă tânără” cu ochi căprui și dinți superiori ușor proeminenti. Oamenii de știință au petrecut luni de zile creând reconstrucția a ceea ce ei numesc acum „faimoasa mumie egipteană din Elveția”, cunoscută sub numele de Shep-en-Isis sau Schepenese. Ei ai folosit scanări CT, obținând date morfologice din scheletul ei.

„Frumoasa tânără” așteaptă de mai bine de 200 de ani

Shep-en-Isis a fost găsit în 1819, la Deir el-Bahari, un renumit complex de temple mortuare și morminte, situat pe malul de vest al râului Nil, din Egipt. Aceasta a fost transportată în Elveția în anul 1820.

Rămășițele ei sunt păstrate, în prezent, la Biblioteca Abației São Galo, în orașul elvețian St. Gallen.

Inscripțiile de pe sarcofagul mumiei sugerează că „frumoasa tânără” a aparținut unei familii bogate și ar fi beneficiat de un înalt grad de educație, în secolul al VII-lea î.Hr. Potrivit experților, ea ar fi fost fiica unui preot din orașul Teba și ar fi trăit la începutul dinastiei a 26-a – ultima perioadă de glorie a Egiptului Antic. Cu toate acestea, nu se știu detalii despre statutul marital al acesteia și nici dacă ar fi avut vreodată copii.

Proiectul de reconstrucție a fost efectuat de Centrul de Cercetare FAPAB din Sicilia, dar și de Universitatea Flinders din Australia, în colaborare cu Cicero Moraes, un designer 3D din Brazilia. Moraes a creat anterior o serie de reconstrucții faciale ale unor figuri istorice (fictive – sau nu) ca Maria Magdalena sau Iisus Hristos.

Echipa a refăcut figura acesteia pas cu pas, adăugând, pe parcurs, țesut, ochi și piele înaintea aplicării de detaliilor de mare finețe, cum ar fi părul sau pistruii mici din jurul nasului.