Secretele vechi de 200 de ani ale mumiilor copiilor din Catacombele Capucinilor din Palermo, în nordul Siciliei, urmează să fie dezvăluite de o echipă de oameni de știință condusă de britanici care utilizează tehnologia cu raze X. Este vorba despre rămășițele unora dintre cei 163 de copii din faimoasele catacombe.
Dr Kirsty Squires, de la Universitatea Staffordshire, va conduce o primă încercare de a spune poveștile unora dintre cei 163 de copii ale căror rămășițe se află pe coridoarele și criptele celebrului mormânt subteran.
Catacombele conțin 1.284 de trupuri mumificate și scheletizate, aici fiind prezentă cea mai mare colecție de mumii din Europa. Ceea ce este cu adevărat înfricoșător este că oamenii susține că, în timp ce mulți dintre copiii aflați acolo sunt mumificați, alții ar părea de parcă ar dormi, aceasta fiind o descoperire extrem de rară.
„Unele dintre ele sunt superb conservate. Unii chiar arată ca niște copii adormiți. Sunt întunecate în timp, dar unii dintre ei au chiar și ochi falși, așa că par să se uite la tine. Arată ca niște păpuși mici.”, a declarat dr. Dario Piombino-Mascali, potrivit celor de la The Guardian.
Ancheta va dura doi ani de zile și se va concentra asupra copiilor care au murit între anii 1787 și 1880 și, inițial, pe 41 de cadavre care locuiau într-o „capelă pentru copii” la comandă. Din nefericire, nu se cunoaște identitatea copiilor, cauza morții și istoricul medical, iar etichetele descriptive puse în dreptul criptelor s-au erodat de mult.
Oamenii de știință speră să descopere o imagine mai bună despre viața și trecerea în neființă a copiilor prin încrucișarea descoperirilor anatomice cu înregistrările de arhivă, inclusiv două cărți care conțin nume și ani de dispariție.
„Vom merge în ianuarie pentru a ne efectua munca de teren. Vom lua o unitate portabilă de raze X și vom face sute de imagini ale copiilor din diferite unghiuri. Sperăm să le înțelegem mai bine dezvoltarea, viața și identitatea, comparând fondurile biologice cu lucruri mai culturale: felul în care indivizii au fost mumificati și hainele pe care le poartă.”, a declarat specialistul dr. Kirsty Squires de la Universitatea Staffordshire, pentru sursa citată.
Descoperirea uimitoare despre catacombe este că acestea au fost folosite cândva doar pentru înmormântarea călugărilor decedați din ordinul capucinilor. Ulterior, au devenit o atracție turistică populară, deși macabră, cu fiecare nișă și crăpătură purtând trupuri mumificate. Defuncții păstrați erau adesea îmbrăcați în cele mai bune haine și vizitați de rudele lor.
Călugării capucini s-au stabilit, pentru prima dată, la biserica Santa Maria della Pace în anul 1534. Au creat un sanctuar comun pentru decedații lor, mormânt ce se deschidea ca un rezervor sub un altar, dar, când acesta s-a umplut, defuncții erau ținuți într-o boltă sau o casă de mănăstire, în timp ce au săpat o nouă criptă.
Când s-a hotărât mutarea cadavrelor din bolta plină, oamenii au constatat că 45 dintre călugării exhumați au fost mumificați în mod natural, cu fețele recunoscute, o evoluție considerată a fi un act divin.
În loc să îngroape rămășițele, trupurile au fost expuse ca relicve, sprijinite în nișe de-a lungul pereților primului coridor al noului cimitir. În 1787, a fost publicată o scrisoare în care se spunea că toată lumea, inclusiv copiii din regiune, aveau dreptul de a fi poziționați în catacombe, după moarte.