04 mai 2022 | 18:05

Fostul judecător Toni Greblă a fost numit prefectul Capitalei

ULTIMA ORĂ
Fostul judecător Toni Greblă a fost numit prefectul Capitalei

Fostul prefect al Capitalei, Alexandra Văcaru, a fost eliberat din funcție, fiind înlocuit, printr-o decizie a Guvernului, cu Toni Greblă, a anunțat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Noul prefect al Bucureștiului a fost senator PSD, judecător CCR și ulterior Secretar General al Guvernului Dăncilă.

Toni Greblă este noul prefect al Capitalei

Funcția de prefect al Capitalei revine acum social-democraților, potrivit negocierilor din coaliția de guvernare. Astfel, Alexandra Văcaru, susținută de PNL, a fost înlocuită, după șapte luni de mandat, cu Toni Greblă.

„Azi a fost aprobată prin hotărâre de guvern eliberarea din funcție a doamnei Alexandra Văcaru din funcția de prefect al municipiului București. Azi, prin Hotărâre de Guvern, a fost numit domnul Toni Greblă în funcția de prefect al Capitalei”, a declarat Dan Cărbunaru, la finalul ședinței de Guvern.

A deținut funcția de judecător al CCR

Greblă este fost judecător al Curții Constituționale (CCR) și fost secretar general al guvernului condus de Viorica Dăncilă. În prezent, acesta este președintele secției de drept privat din Consiliul Legislativ. De asemenea, Toni Greblă a fost, timp de câteva zile, și administrator la Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Dar s-a retras din funcție după ce, în spațiul public, a fost dezvăluit că este incompatibil în funcția de administrator al Companiei de Drumuri (CNAIR).

Acuzații aduse de DNA, achitate de ÎCCJ

Toni Greblă a fost acuzat de Direcția Națională Anticorupție pentru fapte de corupție, fiind achitat definitiv, în 2019, de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). Potrivit DNA, în perioada 2010-2015, pe când era senator PSD, apoi judecător la CCR, Greblă i-ar fi cerut afaceristului român Ion Bîrcină folosinţa gratuită, service-ul şi asigurarea pentru un autoturism BMW Seria 5, în valoare de peste 56.000 de euro.

Ce nereguli a făcut fostul judecător

Totodată, fostul secretar general al guvernului Dăncilă ar fi primit folosinţa gratuită a unui post telefonic înregistrat pe o firmă, în cuantum de 24.648 de lei, suma de 1.200 de lei, materiale electorale pentru campania din alegerile parlamentare din 2012, pentru lipirea a 20.000 de afişe şi alte materiale electorale, în cuantum total de 8.973 de RON.

Citește și Profesorii condamnați de Tribunalul București la închisoare, în dosarul concursului de matematică pentru elevi, achitați de Curtea de Apel

În schimbul acestui avantaj, Toni Greblă i-ar fi promis lui Bîrcină că va interveni la unii funcţionari publici din cadrul firmelor de stat, ministerelor și altor autorități, cu scopul de a urgenta și facilita obținerea de contracte cu statul pentru firmele omului de afaceri (energie, transport de fier vechi).