02 mai 2022 | 18:14

Profesorii condamnați de Tribunalul București la închisoare, în dosarul concursului de matematică pentru elevi, achitați de Curtea de Apel

ULTIMA ORĂ
Profesorii condamnați de Tribunalul București la închisoare, în dosarul concursului de matematică pentru elevi, achitați de Curtea de Apel

Magistrații Curții de Apel Bucureşti au achitat, luni, 2 mai, doi profesori şi o contabilă care primiseră, în primă instanţă, condamnări grele pentru evaziune fiscală şi delapidare, în legătură cu organizarea concursului de matematică pentru elevi Arhimede. Decizia de astăzi a judecătorilor este definitivă.

Profesori ai Asociației Arhimede, achitați de CAB

În noiembrie 2018, Petruş Alexandrescu, profesor şi membru în conducerea Asociaţiei Arhimede, a fost condamnat la șapte ani de închisoare, profesoara Georgeta Alexandrescu a primit cinci ani de închisoare cu executare, iar Cristina Grezi (contabilă) a fost condamnată la 6 ani şi 7 luni de pușcărie cu executare.

În prezent, Curtea de Apel București a desfiinţat sentinţa tribunalului, declarându-i nevinovați pe cei trei pe motiv că faptele nu sunt prevăzute de legea penală sau faptele imputate nu există. Totodată, CAB a anulat şi obligaţia inculpaţilor de a plăti statului român un prejudiciu de șapte milioane de lei, fiind lăsată nesoluţionată acţiunea civilă formulată prin ANAF.

De precizat că, într-un dosar disjuns, Ion Frujină (la data faptei, director la Liceul Nichita Stănescu din Capitală) şi Ion Boerescu (preşedintele Fundaţiei Profesia) au fost condamnaţi definitiv, în martie 2017, la închisoare cu suspendare şi muncă în folosul comunităţii.

Cadrele didactice, implicate într-un dosar scandalos

Acum șase ani, procurorii de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti au făcut percheziţii în Capitală şi în judeţele Argeş, Ilfov, Constanţa, Giurgiu, Maramureş, Sibiu şi Buzău, într-un dosar privind săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, delapidare şi conflict de interese. Descinderile oamenilor legii au fost afectuate la şcoli, colegii naţionale, fundaţii, asociaţii şi persoane fizice. Procurorii au avut în vizor activitatea Asociaţiei Arhimede, care se ocupa cu organizarea de cursuri şi concursuri şcolare.

Ce au descoperit anchetatorii

La acea vremea, anchetatorii au susținut că organizatorii concursului naţional de matematică Arhimede şi-au însuşit fondurile din taxele de înscriere plătite de elevi. Mai mult, nu ar fi achitat impozite la bugetul de stat şi au înregistrat în contabilitate cheltuieli fictive.

Asociaţia Arhimede era acuzată că a înregistrat în contabilitate, în mod nereal, sume de bani provenite din taxe cursuri şi taxe concurs, în valoare de aproximativ 10 milioane de lei, ca fiind taxe de sponsorizare şi cotizaţii membru, dându-le un caracter legal.

Citește și Mai mulți medici stomatologi și profesori universitari din Galați, trimiși în judecată de DNA. Sunt acuzați de luare de mită

Taxa de participare la concurs, în valoare de 25 lei pe elev, era colectată de Petruş şi Georgeta Alexandrescu prin intermediul unor cadre didactice sau prin comitetele de părinţi, fără chitanţă. Procurorii au susținut că cea mai mare parte a banilor intra în contabilitatea Asociaţiei sub formă de donaţii şi sponsorizări, ca să nu fie plătite impozite la stat. Prejudiciul total se ridică la aproape 3,14 milioane de euro.