Fostă prezentatoare a televiziunii din Rusia, mesaj către popor: „Închideți televizoarele!”

Fostă prezentatoare a televiziunii din Rusia, mesaj către popor:

Zhanna Agalakova, o cunoscută prezentatoare a televiziunii din Rusia, a transmis un puternic mesaj poporului rus. Declarațiile sale vin după ce o altă jurnalistă rusă  a atras atenția, cu un protest în timpul unei transmisiuni live, privind propaganda lui Putin și felul în care poporului rus i se ascund ororile comise de soldații armatei în Ucraina.

Mesajul unei jurnaliste pentru poporul rus

În cadrul unui interviu acordat BBC, Zhanna i-a sfătuit pe ruși să închidă televizoarele.

Mulți oameni v-au acordat încrederea de a le spune adevărul, de a le prezenta știrile. Ce le-ați spune acum oamenilor din Rusia în legătură cu ce se întâmplă?”, a întrebat-o jurnalistul BBC pe Zhanna Agalakova.

„-Închideți televizoarele. Închideți-le. Pentru că sunt niște mașini de spălat creiere”, a răspuns ea.

„Nu mai ascultați (ce se spune la TV), căutați alte surse de informare. Navigați pe internet. Deschideți-vă sufletul.

Războiul e malefic. Războiul înseamnă moarte (…)

E ca și cum ai trăi în două lumi diferite. Chiar și acum, când ne uităm la știrile din Rusia – ceea ce eu fac, uneori – e ca și cum ar fi vorba de planete diferite. Pe una dintre planete găsim ruine, dezastru total, moarte și tragedii.

Pe cealaltă, soldații ruși sunt aplaudați de localnici și întâmpinați cu flori, sunt numai victorii, lucruri pozitive și mărețe. Aceste lumi nu se împacă și mă uluiește cum fac ei asta. Este incredibil cum controlează mințile oamenilor”, a continuat Zhanna Agalakova.

Rusia a lansat o companie împotriva agențiilor de presă independente

De la începutul războiului, Rusia a lansat o campanie de represiune fără precedent împotriva protestatarilor, a agențiilor de presă independente și a rețelelor de socializare străine. Aproape 15.000 de persoane, inclusiv copii și persoane în vârstă, au fost reținute pentru că au protestat împotriva războiului.

Mai mult de 20 de instituții media rusești au fost blocate de autoritatea de reglementare a presei din țară sau au ales să își înceteze activitatea. Platformele de socializare Facebook și Instagram, utilizate pe scară largă, au fost, de asemenea, interzise.

Între timp, televiziunea de stat rămâne principala sursă de știri pentru multe milioane de ruși și urmează îndeaproape linia Kremlinului.

Edgars Rinkēvičs, ministrul de externe al Letoniei, a vorbit pe Twitter despre jurnalista din Rusia care a protestat în timpul unei transmisiuni live:

„În timp ce există oameni curajoși precum Maria #Ovsyanikova, producătoare la Canalul 1 din Rusia, care protestează împotriva războiului și propagandei Rusiei în această seară sau protestatari pe străzi #Rusia încă mai are șansa unui viitor mai bun”.

 

Citește și: