Cine este jurnalista care a afișat mesajul anti-război în direct la Televiziunea de stat din Rusia. Riscă 15 ani de închisoare

Cine este jurnalista care a afișat mesajul anti-război în direct la Televiziunea de stat din Rusia. Riscă 15 ani de închisoare
Proteste antirăzboi la televiziunea de stat

Din momentul declanșării invaziei în Ucraina presa de la Moscova a fost pusă sub embargoul cenzurii. Duma de Stat aproba inclusiv o lege care interzicea împrăștierea de informații false, iar cei care o fac sunt arestați. Cu toate astea, deși parte din posturile TV particulare au fost închise, o jurnalistă a reușit să transmită un mesaj anti-război. Este vorba de Marina Ovsiannikova, care a intrat în direct la știrile televiziunii de stat cu o pancartă de protest față de războiul din Ucraina.  Marina Ovsiannikova este editor la postul de televiziune rusesc Pervîi Kanal.

Marina Ovsiannikova, mesaj împotriva lui Putin la televiziunea de stat

La câteva zile de la declanșarea invaziei, Vladimir Putin impunea prin intermediul Dumei de Stat cenzura cu privire la informațiile publicate în toată mass-media rusească. Cu toate astea, un nou protest antirăzboi a avut loc la unul din cele mai vizionate posturi din Federația Rusă.

Postul de televiziune de stat, Pervîi Kanal, la care a avut loc protestul, a fost primul post care a emis în Federația Rusă după căderea Uniunii Sovietice și are peste 250 de milioane de telespectatori în întreaga lume.

Editorul respectivului canal de televiziune de stat rusesc ar putea fi condamnat la 15 ani de închisoare după ce a intrat în direct într-o emisiune pentru a afișa un mesaj împotriva războiului.

Luni, la știrile de la ora 21.00, Maria Ovsiannikova, al cărei tată este ucrainean, a întrerupt unul dintre cele mai vizionate programe ale postului, afișând o pancartă pe care scria: „Vă mint! Opriți războiul. Nu războiului”.

Prezentatorul de știri a continuat să vorbească înainte ca producătorii să treacă rapid la un reportaj pentru a o împiedica pe Ovsiannikova să dezvăluie adevărul despre războiul lui Putin. Se pare că a fost arestată și reținută de poliție după incident, iar acum este interogată.

Citește și: Mesajul lui Volodimir Zelenski pentru jurnalista rusă care l-a umilit pe Vladimir Putin la un post de televiziune din Rusia. Ce i-a transmis

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă”

Înainte de a întrerupe emisiunea, Ovsiannikova a înregistrat un videoclip în care îl acuză pe președintele rus Vladimir Putin pentru acest conflict.

„Ceea ce se întâmplă în Ucraina este o crimă, iar Rusia este agresorul. Responsabilitatea pentru această agresiune revine unui singur om: Vladimir Putin.

Tatăl meu este ucrainean, mama mea este rusoaică și nu au fost niciodată dușmani.”, declară Marina Ovsiannikova în videoclip, conform DailyMail.

Ea s-a referit la un colier pe care îl purta, spunând că acesta „arată că Rusia trebuie să oprească acest război fratricid și că națiunile noastre frățești pot face pace una cu cealaltă”. În conformitate cu noua legislație adoptată recent în Rusia, jurnaliștii ar putea fi condamnați la 15 ani de închisoare pentru că s-au pronunțat împotriva invaziei Ucrainei.

Jurnalista cu mamă rusoaică și tatăl ucrainean

Peste noapte tânăra jurnalistă, Marina Ovsiannikova, a devenit un simbol al protestelor împotriva războiului din Ucraina și împotriva lui Vladimir Putin.

Așa cum declara și ea în clipul postat, mama sa este rusoaică, iar tatăl său este ucrainean. Marina Ovsiannikova a absolvit Universitatea de Stat din Kuban și, ulterior, Academia Prezidențială Rusă de Economie Națională și Administrație Publică. Ea a lucrat pentru Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune.

În 2002, ea a acordat un interviu site-ului de știri Yuga.ru. Marina Ovsiannikova a fost, de asemenea, responsabilă pentru cascadorii și efectele speciale din filmul „Assassins Run” din 2013, de Robert Crombie și Sofia Skia, precum și în drama „I Won’t Come Back”, din 2014 a lui Ilmar Raag.

Odată cu protestul de aseară de la postul de stat, Marina Ovsiannikova riscă 15 ani de inchisoare, conform noii legi impuse de Duma de Stat.