Giganții din tech, buni de plată: decizia de la Bruxelles care va taxa Google, Apple, Amazon

Giganții din tech, buni de plată: decizia de la Bruxelles care va taxa Google, Apple, Amazon

Țările din Uniunea Europeană fac presiuni asupra Comisiei Europene pentru ca executivul comunitar să vină cu un act legislativ care să oblige giganții din tech să suporte o parte din investiţiile în reţelele de telecomunicaţii ale blocului comunitar.

Conform Reuters, Franța, Italia și Spania au cerut acest lucru. Ca referință, în luna mai, organismele europene de reglementare au anunţat că analizează posibilitatea ca marile firme din tehnologie, precum Alphabet (Google), Meta (Facebook) şi Netflix să suporte o parte din costurile necesare pentru modernizarea reţelelor de telecomunicaţii.

Giganții din tech o să scoată bani din buzunar

Astfel, guvernele celor trei țări au susţinut că primii şase mari furnizori de conţinut sunt responsabili împreună pentru 55% din traficul pe internet.

„Asta generează costuri specifice pentru operatorii europeni de telecomunicaţii în termeni de capacitate, într-un moment în care fac deja investiţii mari în cele mai costisitoare părţi ale reţelelor cu 5G şi Fiber-To-The-Home”, se arată în document.

Așadar, țările membre UE consideră că reţelele de telecomunicaţii din Europa şi marii furnizori de conţinut online ar trebui să plătească o contribuţie corectă pentru acoperirea costurilor cu modernizarea reţelelor.

„Facem un apel pentru o propunere legislativă care să asigure că toţi jucătorii de pe piaţă contribuie la costurile cu infrastructura digitală”, potrivit aceleiași surse.

Așadar, Comisia Europeană ia foarte în serios posibilitatea taxării giganților din domeniul IT pentru traficul de internet generat. Formularea oficială este ”costurile rețelei de comunicații”, deși discutăm, de fapt, despre acapararea traficului de internet. Din acest motiv, practicile Google, Netflix, Meta și fac subiectul unui proiect de taxare inițiat la Bruxelles.

Amintim că mai mulți operatori de telecomunicații din cadrul Uniunii Europene au înaintat o plângere la Bruxelles pe marginea costurilor generate de giganții tehnologici americani. Nu a durat mult până când Margrethe Vestager a verbalizat o poziție oficială a Comisiei Europene pe marginea subiectului. Ca referință, Vestager este vicepreședinte executiv în cadrul diviziei responsabile de o Europă pregătită pentru era digitală.