02 apr. 2022 | 13:07

Florin Cîțu și-a anunțat demisia din fruntea PNL. Ce se întâmplă cu funcția de președinte al Senatului

ULTIMA ORĂ
Florin Cîțu și-a anunțat demisia din fruntea PNL. Ce se întâmplă cu funcția de președinte al Senatului

Președintele Partidului Național Liberal, Florin Cîțu, și-a anunțat sâmbătă demisia din fruntea liberalilor, după ce în ultimele zile au apărut tot mai multe tensiuni în rândul formațiunii politice. Liderul PNL se arătase dezamăgit de solicitarea reprezentanților liberali din țară de a schimba conducerea partidului.

Florin Cîțu și-a anunțat demisia de la șefia PNL

Cel care în urmă cu un an de zile era instituit în funcția de președinte al PNL în cadrul unui congres care a strâns membrii partidului la Romexpo, pare astăzi abandonat de susținătorii săi. Pentru că liderii liberali din țară au solicitat convocarea unei ședințe a Consiliului Național pentru schimbarea conducerii partidului, Florin Cîțu a convocat o ședință a Biroului Executiv sâmbătă, în cadrul căreia și-a anunțat demisia din PNL.

„Rolul acestei ședințe avea rolul de a discuta cu colegii cu care am pornit la drum în urmă cu un an de zile. Era o ședință pentru a le mulțumi pentru momentele bune și rele pe care le-am trăit împreună. Da, este adevărat, nu am fost niciodată confortabil cu acest compromis pe care l-am făcut cu PSD. Întotdeauna am crezut că măsurile propuse și care au fost și aprobate vor avea un efect de bumerang. Din păcate, am avut dreptate, inflația crește, dobânzile cresc. Despre toate acestea aș fi vrut să am o discuție,”, a susținut Florin Cîțu la finalul ședinței, în cadrul declarației de presă.

Motivele care au dus la decizia de renunțare la funcția de șef al partidului

Florin Cîțu a convocat astăzi o ședință a Biroului Executiv al PNL, însă aceasta nu a putut avea loc din lipsă de cvorum, fiind prezenți doar câțiva liberali. Mai mulți liderii ai partidului, care solicitau demisia lui Cîțu, au boicotat ședința. Ulterior, liderul PNL și-a anunțat demisia din fruntea partidului, argumentând decizia sa. Politicianul a menționat tensiunile cu PSD de pe tot parcursul acestor șase luni de mandat.

„Este clar pentru mine că această coaliție cu PSD a fost greu de digerat, nu a fost un lucru natural. Tot ceea ce am făcut în această funcție, de când am preluat funcția de ministru al Finanțelor, premier și această funcție de președinte PNL, am luat decizii pentru binele României. Am spus că sunt măsuri, și dacă eram ascultat astăzi nu aveam aceste probleme, dar sunt măsuri care vor avea efect de bumerang, știm foarte bine că așa se întâmplă. Am corectat, când am preluat guvernarea României în 2019, probleme care s-au acumulat între 2017 și 2019. Din păcate, văd iarăși același ritm”, a declarat Florin Cîțu în fața sediului PNL.

Ce se întâmplă cu funcția de președinte al Senatului

Florin Cîțu și-a exprimat nemulțumirea cu privire la prezența redusă din cadrul ședinței de astăzi, arătându-și dezamăgirea cu privire la situația din România, situată în proximitatea războiului din Ucraina și afectată serios din punct de vedere economic.

„Suntem un partid la guvernare. Lângă România este război. Situația economică se deteriorează. Ceea ce facem noi în acest moment, deși o spunem că o facem pentru stabilitate, tocmai stabilitate nu arată. Aș fi vrut să îmi prezint demisia în fața colegilor, nu s-a putut, nu au fost acolo, așa că doar am înregistrat-o la partid”, a declarat acesta.

Pe de altă parte, Florin Cîțu afirmă că nu-și va da demisia și din funcția de președinte al Senatului.

„Acolo sunt alte discuții. Nimeni nu mi-a cerut demisia din funcție”, precizează el.

Cel care ar fi favorit la preluarea funcției de președinte al Partidului Național Liberal ar fi premierul României, Nicolae Ciucă, însă, deocamdată, președintele interimar va fi Gheorghe Flutur. Alături de demisia lui Florin Cîțu, și Ministrul Fondurilor Europene Dan Vîlceanu și-a anunțat demisia din funcție.