Firmele au mărit salariile: vestea dimineții pentru toți angajații supărați pe șefii lor

Firmele au mărit salariile: vestea dimineții pentru toți angajații supărați pe șefii lor

Chiar de dimineață primim o veste extraordinară, de la o platformă de recrutare. Se pare că firmele care caută lucrători au majorat salariile chiar și cu 14%.

Companiile românești au nevoie de personal, criza forței de muncă fiind una dintre cele mai mari provocări pe care le înfruntă în ultimii ani.

Pentru a convinge oamenii să ocupe pozițiile pe care le au vacante, managerii locali au decis să bage mai adânc mâna-n buzunar și să majoreze salariile.

Acum, rata inflației e acoperită

Platforma de recrutare ne spune că unele salarii au crescut chiar și cu 14%, ceea ce înseamnă că ne apropiem foarte mult de acoperirea completă a ratei anuale a inflației, calculată de Banca Națională a României la 15,1% în luna iunie.

Prin urmare, angajaților nu li se mai diminuează puterea de cumpărare și pot face față mai bine perioadei de scumpiri din prezent.

„În perioada ianuarie – iunie 2022, 21% dintre joburile active au publicat deja salariul şi preconizăm că acest procent va creşte, în linie cu tendinţa care se creează. În contextul inflaţiei crescute şi al incertitudinii economice globale, candidaţii prioritizează siguranţa financiară adusă de un job şi preferă oportunităţile care afişează salariul. Mai bine de un sfert dintre aplicări sunt la joburile cu salariul la vedere, iar 87% dintre candidaţi au spus într-un sondaj că vor să ştie salariul din anunţul de angajare”, a explicat Ana Vişian, marketing manager BestJobs.

Tot sursa citată ne mai precizează că majorările salariale cele mai notabile, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, au fost înregistrate în Medicină (cu 14%), pe fondul creşterii numărului de oferte de angajare cu relocare în străinătate, în HoReCa şi Turism (cu 10%). De asemenea, evoluții salariale notabile se înregistrează și în Construcţii şi Instalaţii (cu aproape 10%).

Un alt fenomen recent pe piața muncii de la noi, pe lângă salariile mărite, e reprezentat de interesul tot mai mare al tinerilor de a se integra în câmpul muncii.

„Creşte activitatea în rândul tinerilor, care au înregistrat în acest semestru 16% dintre aplicări, comparativ cu 11% anul trecut. Cel mai activ segment de vârstă a fost cel de 35-44 de ani, cu 25% dintre aplicări, urmat de 25-34 de ani (cu 23%) şi 45-54 de ani (cu 22%). 14% dintre aplicări au fost efectuate de cei de peste 56 de ani”, au mai transmis reprezentanții platformei de recrutare.