Facturile la energie au băgat spaima în români: mulți și-au pierdut încrederea în furnizori și vor să facă economie

Facturile la energie au băgat spaima în români: mulți și-au pierdut încrederea în furnizori și vor să facă economie

Evenimentele petrecute în ultimele luni pe piața de energie din România i-au determinat pe conaționalii noștri să privească cu mai mult pesimism către viitor.

Comparativ cu anul trecut, foarte mulți români se arată interesați de reducerea costurilor și a consumului de energie. De asemenea, mulți nu mai au încredere în furnizorii locali!

Situația din Energie este una îngrijorătoare, cred mulți dintre consumatorii de la noi din țară. Cu atât de multe probleme, crize, incertitudini și riscuri la orizont, optimismul a fost șters cu buretele.

Un studiu recent efectuat de EY România arată că 71% dintre consumatori sunt mai interesați de reducerea costurilor și a consumului de energie, decât în urmă cu un an. Potrivit celor constatate de specialiști, consumatorul pasiv de energie a dispărut.

Românii au ajuns să se teamă de facturi și de piața de energie, în general. E cel mai mare coșmar al nostru

„Perspectivele din acest an arată că o masă critică de consumatori s-a alăturat acum categoriei „omnisumatorilor”.

Aproape jumătate dintre consumatori (42%) declară că ar prefera mai mulți furnizori de soluții energetice în locul unuia singur și peste 25% dintre ei s-ar adresa unei companii precum un retailer online, un furnizor de energie solară sau un retailer care oferă îmbunătățiri pentru locuinţă în locul furnizorului lor de energie, atunci când vine vorba de soluții.

Între timp, majoritatea consumatorilor au investit deja sau intenționează să investească în produse care să le schimbe stilul de viață din punct de vedere energetic: 82% în electrocasnice eficiente din punct de vedere energetic, 67% în ferestre, uși și izolații eficiente din punct de vedere energetic, 60% într-un termostat inteligent și 59% într-un vehicul electric”, se arată în analiza de specialitate.

„Amploarea și ritmul tranziției energetice se accelerează. EY a demarat un proiect global de cercetare multianual și a identificat apariția „omnisumatorului” de energie, care participă la un ecosistem energetic dinamic într-o multitudine de locuri, soluții și furnizori”, a ținut să puncteze Mihai Drăghici, Director, Consultanţă, EY România.

Trebuie notat, de asemena, faptul că, acum, aproape toți consumatorii fac modificări în stilul lor de viață pentru a reduce consumul de energie, a economisi bani, timp și a proteja mediul.