Aparatul care devine obligatoriu în casele românilor. Toţi vor trebui să îl monteze cât de curând

Aparatul care devine obligatoriu în casele românilor. Toţi vor trebui să îl monteze cât de curând

În curând, casele românilor vor trebui să aibă aparatul care devine obligatoriu. Acesta trebuie montat mai repede decât era anterior prevăzut de către o anumită categorie de persoane.

Contoarele inteligente vor deveni obligatorii în cazul energiei electrice. În prezent, în România sunt montate aproximativ două milioane de astfel de dispozitive, însă această cifră este departe de numărul necesar, adică nouă milioane de contoare inteligente.

Fiecare locuință din România are la dispoziție să monteze un astfel de dispozitiv până la sfârșitul anului 2028, însă o anumită categorie de persoane va trebui să grăbească procesul, potrivit ANRE. Instituția a transmis că acei clienți finali care au un consum anual mai mare decât pragul stabilit, dar și cei care dețin surse de producere cu putere mai mică de 10 kW vor trebui să instaleze acest tip de măsurare până la data de 1 ianuarie 2024.

În cazul celorlalți consumatori, termenul este până la data de 31 decembrie 2028. Noile dispoziții se regăsesc într-o ordonanță de urgență care a fost adoptată de curând. Potrivit acesteia, pragurile de consum diferă de la un furnizor al energiei electrice la altul.

Aparatul va fi obligatoriu în toate casele din România

Dacă în cazul rețelei Transilvania Nord, pragul este de 2.400 kWh pe an, adică 200 kWh pe lună, Distribuție Energie Oltenia a stabilit un maxim de 3.500 kWh, ceea ce înseamnă un consum lunar de aproximativ 292 kWh. Din aceeași ordonanță reiese faptul că toți consumatorii, casnici și industriali, vor trebui să suporte o parte din costurile de instalare a contoarelor inteligente.

Vestea bună constă în faptul că prețul montării unui astfel de dispozitiv a scăzut sub 500 de lei. În trecut, costul montajului era suportat în totalitate de către distribuitorii de energie electrică, iar acestea erau recuperate prin tarifele de distribuție,

Acesta funcționează eficient în momentul în care este integrat într-un sistem de măsurare inteligent, iar alături de alte contoare, centralizează informațiile în mod securizat. Datele colectate sunt transmise prin sistemul de comunicații PLC – power-line communication, astfel că nu este necesară utilizarea undelor radi0.