Experiment social extrem sau artă neînțeleasă? Un artist a introdus peștișori aurii în blender și a rugat vizitatorii să apese pe buton: cum au reacționat oamenii

Experiment social extrem sau artă neînțeleasă? Un artist a introdus peștișori aurii în blender și a rugat vizitatorii să apese pe buton: cum au reacționat oamenii

De-a lungul istoriei omenirii, au existat multe exemple de oameni care fac lucruri absolut groaznice doar pentru că pot. Este și cazul unui presupus artist care a decis să folosească peștișori aurii într-un experiment pe care l-a catalogat drept artă.

Debutând la Muzeul Trapholt, Danemarca, o piesă „de artă” numită „Helena & El Pascador”, a oarecum infamului Marco Evaristti, a prezentat vizitatorilor muzeului 10 blendere pline cu apă, cu câte un peștișor auriu în fiecare dintre ele. Vizitatorilor li s-a oferit o alegere simplă: „apăsați butonul mare, pe care scrie ON, și ucideți peștele sau nu atingeți butonul și lăsați peștele să trăiască”.

Piesa a avut scopul de a forța oamenii să „lupte cu conștiința lor”, potrivit unui articol BBC.

„A fost un protest împotriva a ceea ce se întâmplă în lume, împotriva acestui cinism, a acestei brutalități care impregnează lumea în care trăim”, a declarat Evaristti.

Poate că dacă blenderele ar fi fost scoase din priză, „arta” cu pricina nu ar fi iscat atâta revoltă – totuși, aparate erau perfect funcționale.

În timp ce majoritatea nu a apăsat butonul, doi peștișori aurii au sfârșit, totuși, în acest fel.

Nimeni nu a fost pedepsit pentru acest act de cruzime împotriva peștișorilor aurii

Imediat, plângerile au început să apară, iar poliția i-a cerut proprietarului muzeului, Peter Meyer, să deconecteze imediat blenderele. Meyer a refuzat, iar poliția a emis o amendă de 2.000 de coroane (205 de dolari). Protestând amenda în numele „libertății artistice”, Mayer nu a plătit-o și a fost chemat în instanță pentru cruzime împotriva animalelor.

În mod șocant, instanța l-a achitat, după ce mărturiile unor veterinari au explicat că peștii ar fi murit aproape instantaneu, astfel nefiind expuși unei suferințe prelungite. Meyer a scăpat de orice pedeapsă, inclusiv de amendă.

Piesa rămâne și azi o expresie tulburătoare asupra sadismului unor oameni și a faptului că răutatea patologică nu are neapărat nevoie de justificare. Evaristti s-a întors, mai târziu, cu o altă piesă de „artă” profund tulburătoare, în care a găzduit o cină cu chiftele făcute din propria grăsime.

Citește și: