Încă un record doborât pe piața licitațiilor de opere de artă: cea mai scumpă colecție din lume, vândută pe o sumă fără precedent

Încă un record doborât pe piața licitațiilor de opere de artă: cea mai scumpă colecție din lume, vândută pe o sumă fără precedent

Încă un record doborât, în ceea ce privește piața licitațiilor de opere de artă. Recordul aparține casei Sotheby’s și are în prim-plan colecția Macklowe.

Casa de licitații Sotheby’s și-a mutat reședința de la Londra la New York recent și, într-un timp extrem de scurt, s-a remarcat în domeniu, prin vânzarea coleției Macklowe, în două tranșe.

Prima parte a colecției, ce a totalizat 35 de lucrări de artă, a spart barierele, bifând, în aceeași seară, suma de 676,1 de milioane de dolari.

A doua tranșă a colecției, formată din alte 30 de opere de artă extrem de cunoscute, a depășit un alt record, în numai 90 de minute, cei prezenți la licitație scoțând din buzunare suma totală de 246,1 de milioane de dolari.

Cele două licitații însumează, în acest moment, 922,2 milioane de dolari, astfel că se înscrie la categoria cea mai scumpă colecție de artă vândută vreodată la o licitație.

Cele mai importante opere de artă, din colecția Macklowe, vândute în cadrul licitației de la Sotheby’s

Succesul absolut al acestei vânzări cu licitație a fost, fără dar și poate, tabloul semnat de Mark Rothko, „Untitled”. Acesta s-a vândut contra sumei de 48 de milioane de dolari.

În categoria succesului se numără, de asemenea, o lucrare semnată de Gerhard Richter, cu 30,2 milioane de dolari.

Andy Warhol a fost și el „prezent”, „Self Portrait” fiind vândut cu 18,7 milioane de dolari.

Și pentru că tot am vorbit despre Warhol, reamintim că un record asemănător a fost înregistrat de Casa Christie’s, recent. Portretul lui Marilyn Monroe, realizat de artist, a căpătat statutul de cea mai scumpă opera de artă din secolul XX. „Shot Sage Blue Marilyn” s-a vândut pe nici mai mult, nici mai puțin de 195 de milioane de dolari.

În ceea ce privește colecția Macklowe, aceasta a trebuit să fie scoasă la vânzare din pricina divorțului celor doi soți care o dețineau anterior.

Citește și: