Europa, decizie radicală împotriva Rusiei. Accesul interzis unei categorii de persoane

Europa, decizie radicală împotriva Rusiei. Accesul interzis unei categorii de persoane

În urma unei acțiuni a Consiliului UE, lobby-iștii ruși vor fi excluși din instituțiile UE. La aproape patru luni și șase runde de sancțiuni la nivelul UE după ce Rusia a început invazia neprovocată a Ucrainei, cei care fac lobby unor companii precum Gazprom, Lukoil și Rusal sunt pe cale să își piardă acreditările pentru a se adresa politicienilor și factorilor de decizie din UE.

Decizia UE privind cei care fac lobby pentru companiile rusești

Potrivit unui purtător de cuvânt al președinției, președinția franceză a Consiliului a informat săptămâna trecută diplomații naționali cu privire la intenția sa de a obține suspendarea reprezentanților intereselor rusești din registrul de transparență al UE. Includerea în registru este o cerință pentru a avea acces la sediul Comisiei Europene, al Parlamentului și al Consiliului.

Măsura încheie o campanie de luni de zile pentru a tăia accesul lobby-iștilor ruși. Parlamentul a interzis în mod unilateral lobby-iștii pentru entitățile cu sediul în Rusia la începutul acestei luni, după ce președintele Roberta Metsola a cerut pentru prima dată în martie o interdicție la nivelul Bruxelles-ului. Măsura Consiliului de a le retrage acreditările lobby-iștilor ruși îi va ține departe de clădirile Comisiei Europene.

„Nu a existat nicio discuție și nici un acord imediat” între diplomații naționali la reuniunea din 15 iunie, a declarat purtătorul de cuvânt al președinției franceze. Deoarece Parlamentul și Comisia sunt pe aceeași lungime de undă, a adăugat purtătorul de cuvânt, „acest lucru va fi întreprins”.

Ce alte măsuri s-au luat

Verzii din Parlament, printre cei mai vocali susținători ai interzicerii lobby-ului, au aplaudat acest pas.

„Lobby-iștii ruși din domeniul energiei sunt vânzătorii mașinii de război a lui Putin”, a declarat eurodeputatul german al Verzilor Daniel Freund.

„Interzicerea lor este esențială pentru a-i sprijini pe prietenii noștri ucraineni și pentru a pune capăt influenței rusești în politica noastră”.

Măsura vine în contextul în care jucătorii ruși au mai puține modalități de a-și pleda cauza în UE. Cel de-al șaselea pachet de sancțiuni, de exemplu, include o interdicție privind furnizarea de ajutor adiacent lobby-ului către ruși, „direct sau indirect”, inclusiv „consultanță în afaceri și management sau servicii de relații publice”.

Într-o scrisoare deschisă adresată săptămâna trecută lui Metsola, ONG-ul pentru combaterea schimbărilor climatice a îndemnat-o să interzică asociațiile de lobby care au membri și clienți ruși și să interzică oficialilor UE să ia cuvântul la evenimente cu susținători ruși.

Citește și: