15 apr. 2022 | 17:10

Estimările făcute de SUA. Cât timp mai durează războiul din Ucraina

ULTIMA ORĂ
Estimările făcute de SUA. Cât timp mai durează războiul din Ucraina

Secretarul de stat Antony Blinken le-a spus aliaților europeni că Statele Unite consideră că războiul rusesc din Ucraina ar putea dura până la sfârșitul anului 2022, au declarat doi oficiali europeni pentru CNN, în timp ce oficialii americani și europeni au evaluat din ce în ce mai mult că nu se va vedea un sfârșit pe termen scurt al acestui conflict.

SUA a spus în cât timp se va încheia războiul din Ucraina

Mulți dintre oficialii care au discutat cu CNN au subliniat că este greu de prezis cu exactitate cât timp ar putea dura războiul, dar mai mulți oficiali au spus că nu există indicii că obiectivele finale ale președintelui rus Vladimir Putin s-au schimbat și este puțin probabil ca acesta să urmărească negocieri diplomatice dacă nu se confruntă cu o înfrângere militară.

Gândirea că acesta ar putea fi un conflict pe termen lung reprezintă o schimbare semnificativă față de primele zile ale războiului, când se aștepta ca Rusia să cuprindă rapid capitala ucraineană Kiev și subliniază eșecurile Moscovei pe câmpul de luptă.

Cu cât războiul se desfășoară mai mult, cu atât este mai brutal numărul umanitar asupra poporului Ucrainei. Și, deși oficialii au subliniat că este probabil să existe o hotărâre internațională continuă de a oferi niveluri ridicate de sprijin Ucrainei, ei au recunoscut că pot exista provocări practice foarte reale în ceea ce privește armamentul, care vor trebui abordate pe măsură ce războiul continuă.

Consilierul pentru securitate națională, Jake Sullivan, a declarat joi că luptele din Ucraina vor fi probabil „prelungite” și vor continua „pentru luni sau chiar mai mult”. Unii membri ai Congresului și asistenții lor fac în liniște comparații cu războiul din Coreea, care a durat trei ani.

Alți doi oficiali europeni au spus că cred că luptele în estul Ucrainei, unde se așteaptă ca forțele ruse să lanseze o nouă ofensivă, ar putea dura patru până la șase luni și apoi ar putea duce la un impas. Blinken, un oficial înalt al Departamentului de Stat a spus, „a discutat cu omologii săi despre preocuparea noastră că conflictul ar putea fi prelungit, dar toate angajamentele sale s-au învârtit în jurul modului cel mai bun de a-l opri cât mai repede posibil”.

„Pozițiile delegațiilor în discuții vor fi definite desancțiunilor impuse Rusiei”

Ministrul britanic de externe James Cleverly a declarat săptămâna aceasta că lansarea noii lupte rusești în Donbas ar putea fi la câteva săptămâni, spunând reporterilor că „există o fereastră de oportunitate și cred că de aceea natura sprijinului nostru este atât de importantă, că oferim arme, echipamentul de care au nevoie ucrainenii pentru a face treaba pe care trebuie să o facă”.

Există o recunoaștere publică din ce în ce mai mare a legăturilor dintre succesul Ucrainei pe câmpul de luptă și orice speranță de soluționare diplomatică a conflictului, o noțiune pe care ministrul de externe ucrainean Dmytro Kuleba a abordat-o direct la Ministerul de Externe al NATO de săptămâna trecută.

„Este clar că pozițiile delegațiilor în discuții vor fi definite de succesele armatelor relevante și de impactul sancțiunilor impuse Rusiei”, a spus acesta.

Oficialii americani au considerat sprijinul militar suplimentar acordat Ucrainei în această săptămână ca o continuare, dar spun că o parte din ceea ce a determinat dublarea, și sprijinul suplimentar, sunt eforturile ucrainenilor pe câmpul de luptă.

Un al doilea oficial înalt al Departamentului de Stat a spus că „am făcut multe așa că avem încredere și am avut întotdeauna încredere în partenerii noștri ucraineni”, adăugând că ucrainenii au folosit anumite sisteme de arme „cu mare efect”.