Operațiunea Rusiei în Ucraina, un „eșec tactic și strategic”. Declarațiile făcute în cadrul Consiliului de Securitate al ONU

Operațiunea Rusiei în Ucraina, un „eșec tactic și strategic”. Declarațiile făcute în cadrul Consiliului de Securitate al ONU

Războiul condus de Rusia în Ucraina astăzi este văzut ca un „eșec tactic și strategic”, a declarat luni, la Consiliul de Securitate ONU, ministrul polonez de externe Zbigniew Rau, a cărui țară deține în 2022 președinția Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a notat AFP.

Operațiunea Rusiei în Ucraina, un „eșec tactic și strategic”

Astfel că Rusia și-a schimbat abordarea de la invazia din 24 februarie și a „atacat structurile civile”, a mai spus acesta, subliniind că este „terorism de stat”, iar autorii acestuia „vor fi judecați”.

Trebuie să reamintimcă Moscova îi reproșează lipsa de imparțialitate în președinția sa a OSCE, Zbigniew Rau a subliniat că „imparțialitatea se oprește acolo unde încep încălcările dreptului internațional umanitar”.

În cadrul OSCE, „Rusia a avut toate posibilitățile de a lucra diplomatic cu privire la îngrijorările sale de securitate, iar cel mai rău scenariu s-a transformat în realitate”, a spus ministrul.

„Agresiunea Rusiei pune în pericol OSCE, îi pune în pericol organizarea și viitorul”, a mai notat acesta, indicând că va merge în curând în Moldova și în Balcani în special cu scopul de a mobiliza lucrurile în favoarea unei soluții pașnice a crizei.

În plus, un apropiat al președintelui rus Vladimir Putin, șeful Gărzii Naționale Viktor Zolotov, a declarat că „operațiunea militară” din Ucraina nu s-a derulat atât de repede cum și-ar fi dorit Kremlinul iar șeful Gărzii Naționale a dat vina pe ”forțele de extremă dreapta” ucrainene care s-ar fi infiltrat printre civili, Zolotov reluând astfel una dintre acuzațiile vehiculate constant de Moscova.

Șeful ONU avertizează că sistemul alimentar global este la pământ

Șeful ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni că lumea trebuie să acționeze pentru a preveni „uraganul foametei și prăbușirea sistemului alimentar global” după invazia Rusiei în Ucraina. Secretarul general a declarat reporterilor din New York că războiul riscă să provoace consecințe de amploare pentru aprovizionarea globală cu alimente, care vor avea un impact devastator asupra celor mai săraci.

„Acest război depășește cu mult Ucraina. Este, de asemenea, un atac asupra celor mai vulnerabile oameni și țări din lume”, a spus Guterres, conform France 24.

Chiar înainte de război, a spus el, țările în curs de dezvoltare „luptau să-și revină din pandemie, cu o inflație record, rate ale dobânzilor în creștere și povara datoriilor care se profilează”.

„Acum coșul lor este bombardat”,  a mai spus Guterres, menționând că Ucraina asigură mai mult de jumătate din aprovizionarea cu grâu a Programului Alimentar Mondial. El a avertizat că indicele global al prețurilor la alimente al ONU este la cel mai înalt nivel de până acum și că cele 45 de țări cel mai puțin dezvoltate din lume importă cel puțin o treime din grâul lor din Ucraina sau Rusia.

Printre acestea se numără Burkina Faso, Egipt, Republica Democratică Congo, Liban, Libia, Somalia, Sudan și Yemen.

„Trebuie să facem tot posibilul pentru a preveni un uragan de foame și o prăbușire a sistemului alimentar global”, a implorat Guterres, cerând încetarea imediată a ostilităților.

Secretarul general a vorbit în marginea unei informări a Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) către Consiliul de Securitate.

Ministrul de externe al Poloniei, care deține președinția rotativă a OSCE pentru 2022, a declarat că invadarea Ucrainei de către Rusia a fost „un eșec strategic și tactic”. Zbigniew Rau a spus că, în consecință, Moscova și-a schimbat tactica pentru a începe să vizeze civilii.

„Acest lucru este deplorabil și rușinos și echivalează cu terorism de stat”, a adăugat el.

Rau a spus că agresiunea Rusiei „amenință însăși existența OSCE”, dar a adăugat că va călători în curând în Moldova și în Balcani pentru a „demonstra angajamentul OSCE” în a ajuta la încheierea războiului.

Citește și: