15 dec. 2021 | 09:59

FOTO Premieră în sistemul nostru solar: prima navă spațială care a pătruns în atmosfera Soarelui

ACTUALITATE
FOTO Premieră în sistemul nostru solar: prima navă spațială care a pătruns în atmosfera Soarelui

Facem pași importanți în atingerea obiectivelor spațiale care odinioară ne păreau imposibile. Prima navă spațială tocmai a pătruns în atmosfera Soarelui.

Sonda solară Parker a devenit prima navă spaţială care a pătruns în atmosfera solară, a anunţat NASA.

Sonda a zburat prin coroana solară şi a preluat probe de particule şi câmpuri magnetice, a informat NASA, care a calificat această piatra de hotar drept „un salt gigantic pentru ştiinţa despre Soare”.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by NASA (@nasa)

„Atingerea Soarelui de către sonda solară Parker este un moment magnific pentru ştiinţă şi o performanţă cu adevărat remarcabilă”, a declarat Thomas Zurbuchen din cadrul Directoratului pentru misiuni ştiinţifice al NASA.

Parker a ajuns în atmosfera Soarelui

Această piatră de hotar le oferă cercetătorilor nu doar perspective mai profunde asupra evoluţiei Soarelui nostru şi a impactului său asupra sistemului nostru solar. Dar tot ceea ce aflăm despre propria noastră stea ne învaţă şi mai multe despre stelele din restul universului, spun oamenii de știință.

NASA a precizat că Parker a găsit condiţiile magnetice şi de particule potrivite pentru a pătrunde în atmosfera solară la 18,8 raze solare (aproximativ 1,3 milioane de kilometri) deasupra suprafeţei solare, în timpul celui de-al optulea zbor pe 28 aprilie, această trecere durând câteva ore.

„Eram convinşi că, mai devreme sau mai târziu, vom intersecta coroana pentru cel puţin o perioadă scurtă de timp”, a spus Justin Kasper, autorul principal al unei noi lucrări despre această realizare importantă, publicată în Physical Review Letters.”Dar este foarte interesant că am făcut-o”.

Sonda continuă să se apropie de Soare. Ea va ajunge, în cele din urmă, la 8,86 raze solare de suprafaţa Soarelui, a informat NASA. Următorul său zbor e programat pentru ianuarie 2022 și va aduce din nou, probabil, sonda Parker în coroana solară, a mai spus agenţia spaţială americană.

Sonda spațială de dimensiunea unei mașini a trecut de Soare de câteva ori până acum, mergând din ce în ce mai aproape de fiecare dată. De fiecare dată, folosește atracția gravitațională a lui Venus ca un fel de praștie care o ajută să se deplaseze mai aproape de Soare și s-o propulseze de fiecare dată cu viteze din ce în ce mai mari.