14 apr. 2022 | 11:46

Marine Le Pen îl numește pe Emmanuel Macron „cel mai extremist președinte francez”

ULTIMA ORĂ
Marine Le Pen îl numește pe Emmanuel Macron „cel mai extremist președinte francez”

Candidatul francez de extremă-dreapta la președinție, Marine Le Pen, a respins joi criticile formulate de rivalul său Emmanuel Macron, acuzând-o că își păstrează opiniile „autoritare” și extremiste, în ciuda faptului că a afișat o imagine mai blândă în campania actuală.

Emmanuel Macron numit „cel mai extremist președinte francez”

„Această critică mă face să zâmbesc pentru că nu am avut niciodată un președinte care să dea mai multe semne de extremism decât Emmanuel Macron”, a declarat Le Pen pentru postul France 2, invocând acțiunile poliției împotriva demonstrațiilor politice, cum ar fi mișcarea vestelor galbene, potrivit Reuters.

În interviu, Le Pen a reiterat că, dacă va fi aleasă, ea a considerat că este posibil să organizeze un referendum public privind reintroducerea pedepsei cu moartea. Ea a spus anterior că personal va vota împotriva unui astfel de pas.

Separat, organul de supraveghere a alegerilor din Franța a declarat că a căutat clarificări din campania lui Le Pen cu privire la declarațiile pe care le-a atribuit în mod fals autorităților publice cu privire la criminalitate și imigrație, una dintre temele ei de bază.

Totuși, a spus că Le Pen nu trebuie să-și schimbe pliantele care erau deja tipărite. Le Pen a numit pasul lansat de comisia de control al campaniei, sau CNCCEP, o „manevră” politică. CNCCEP a declarat că a analizat afirmațiile făcute de Le Pen cu privire la o creștere statistică a vătămărilor corporale intenționate din 2017 și a numărului de imigranți care au intrat legal în Franța din acel an, ambele pe care candidatul le-a atribuit în mod fals Ministerului de Interne francez.

„Comisia i-a cerut candidatei să prezinte o nouă versiune a declarației sale fără această atribuție”, a spus CNCCEP într-un comunicat, dar a adăugat că nu va cere campaniei lui Le Pen să retragă materialul deja tipărit, deoarece acest lucru ar fi „disproporționat”.

Președintele francez Emmanuel Macron se va confrunta cu Marine Le Pen în al doilea tur al alegerilor prezidențiale din țară, organizând o revanșă a concursului de secundă din 2017.

Emmanuel Macron, 27,8% în primul tur al alegerilor

Macron și Le Pen au fost primii doi candidați în primul tur al votului de duminică, adunând 27,8% și, respectiv, 23,2% din buletinele de vot, potrivit Ministerului de Interne francez. minister.

Doisprezece candidați au candidat pentru postul de top. Întrucât niciunul dintre ei nu a primit mai mult de 50% din buletine de vot în primul tur, primii doi candidați se vor înfrunta într-un tur de scrutin pe 24 aprilie.

Primul tur al concursului din 2022 a fost marcat de apatia alegătorilor, cu o participare estimată la 73,3%, potrivit unei analize realizată de sondajul Ifop-Fiducial pentru radiodifuzorii francezi TF1 și LCI, cea mai scăzută dintr-un prim tur din ultimii 20 de ani.

În timp ce Macron a primit mai multe voturi decât oricare dintre ceilalți candidați din primul tur, el este o figură polarizantă al cărei rating de aprobare a scăzut în timpul primului său mandat. Într-un discurs după încheierea scrutinului duminică, el a îndemnat cetățenii să voteze în al doilea tur.

„Nimic nu este soluționat și dezbaterea pe care o vom avea în următoarele 15 zile este decisivă pentru țara noastră și pentru Europa. Nu vreau o Franță care, plecând din Europa, i-ar avea ca unici aliați pe populiștii și xenofobii internaționali. Nu suntem noi. Vreau o Franța fidelă umanismului, spiritului iluminismului”, a spus el.

Macron încearcă să devină primul președinte francez care a câștigat realegerea de la Jacques Chirac în 2002. Sondajele i-au oferit un avantaj constant față de restul terenului, dar cursa s-a înăsprit semnificativ în ultima lună.