Cum a arătat dezbaterea dintre Marine Le Pen și Emmanuel Macron: „Depindeți de puterea rusă, depindeți de domnul Putin”

Cum a arătat dezbaterea dintre Marine Le Pen și Emmanuel Macron: „Depindeți de puterea rusă, depindeți de domnul Putin”

Cu doar patru zile înainte ca Franța să își aleagă noul șef de stat, a avut loc confruntarea televizată între președintele încă în funcție Emmanuel Macron și rivala sa Marine Le Pen.

Liderul de extremă dreapta, Marine Le Pen, a rămas în urma centristului Emmanuel Macron în sondajele de opinie, dar milioane de alegători au rămas încă indeciși.

Cei doi candidați s-au confruntat pe teme care țin de costul vieții, războiul din Ucraina, schimbările climatice și imigrația. Prețurile crescute în spirală la energie și la magazinele alimentare au ajuns imediat în centrul discuției, difuzate pe cele mai mari două rețele TV, precum și pe marile canale de știri.

Contrazicerile și atenționările precum „nu mă întrerupe”, „asta e greșit” și acuzații reciproce privind o viziune restrânsă și neambițioasă asupra Franței și viitorului țări.

Care au fost punctele forte ale candidaților în dezbaterea televizată

„Voi face prioritatea mea absolută în următorii cinci ani să le dau francezilor banii înapoi. Aș vrea să le spun că este posibilă o altă opțiune. Voi fi președintele costului de trai”, a spus Le Pen, profitând de situația în care se află Franța acum și îl arată vinovat pe Macron pe care îl acuză că a făcut țara să sufere.

Macron a reușit să atace însă puternic pe alt flanc. Președintele francez a adus în discuție a fost admirația ei din trecut față de președintele rus Vladimir Putin. Le Pen ar fi avut un credit pentru campania din 2017 obținut printr-o bancă rusească și recunoașterea anexării ruse a Peninsulei Crimeea.

„Depindeți de puterea rusă, depindeți de domnul Putin. Ați făcut un împrumut de la o bancă rusească. Multe dintre alegerile dumneavoastră pot fi explicate prin această dependență. Nu vorbiți altor lideri, le vorbiți bancherilor dumneavoastră atunci când vă adresați Rusiei, asta e problema”, i-a spus Macron oponentei.

Emmanuel Macron a spus că Franța trebuie să crească vârsta de pensionare de la 62 la 65 de ani în nouă ani, în timp ce Le Pen vrea să o mențină la 62 de ani.

Oponenta lui Macron a spus că propunerea sa este „absolut intolerabilă”. El a răspuns spunând că aceasta promite că va fi mai generoasă cu pensionarii, dar nu a explicat cum va ajunge la acest rezultat.

Confruntările televizate dintre primii doi candidați au reprezentat un punct culminant al alegerilor prezidențiale din Franța timp de aproape cinci decenii și s-au dovedit cele mai decisive atunci când voturile sunt aproape.

 

Citește și:
Etichete: