04 mart. 2022 | 15:47

Top cei mai bogați oligarhi din Rusia. Au avere de peste 100 miliarde de dolari

Știri generale
Top cei mai bogați oligarhi din Rusia. Au avere de peste 100 miliarde de dolari
Top cei mai bogati oligarhi din Rusia. Au avere de peste 100 miliarde de dolari

După decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina, țările occidentale au impus o serie de sancțiuni extrem de dure atât Rusiei, liderului de la Kremlin, cât și oligarhilor ruși. Oamenii de afaceri din Rusia se confrută acum cu o scădere masivă a averilor lor. De la începutul acestui an, au pierdut zeci de miliarde de dolari, iar cu fiecare zi care trece și în care Rusia continuă conflictul din Ucraina, impactul asupra averilor lor va fi tot mai semnificativ.

Top ul celor ai bogați oameni de faceri din Rusia. Oligarhii au împreună o avere de peste 100 de milioane de dolari

Potrivit Bloomberg, în topul celor mai bogați oameni de afaceri din Rusia se află Vladimir Potanin, Leonid Mikhelson, Alexey Mordashov, Andrey Melnichenko și Vladimir Lisin.

Vladimir Potatin

Se află în fruntea listei oligarhilor cu cea mai mare avere. Acesta deține un imperiu de 24,4 miliarde de dolari. Potatin, în vârstă de 61 de ani, este principalul acționar al companiei miniere Norilsk Nickel. El și-a construit averea din afaceri în industria nichelului și a inițiat controversatul program rus „împruuturi pentru acțiuni”.

În plus, el controlează și compania farmaceutică NPO Petrovax Pharm, dar și afaceri în industria imobiliară, potrivit Gândul.

El a atins un nou prag al bogăției în Rusia în luna februarie, chiar dacă holdingul său a încasat o amendă uriașă pentru poluare, potrivit Bloomberg.

Vladimir Potatin este cunoscut și pentru excentricitățile sale. Acesta a deținut cel puțin trei iahturi extrem de luxoase și a cheltuit pentru nunta fiicei sale de pe Coasta de Azur aproximativ 10 milioane de dolari. Afaceristul este cunoscut și ca filantrop, donând sume importante de bani către fundația caritabilă „The Giving Pledge”, înfiinațată de Bill și Melinda Gates.

Odată cu invadarea Ucrainei de către Rusia, Potatin a pierdut 3 miliarde de dolari, ca urmare a scăderii acțiunilor companiei Norilsk Nickel cu 26%

Leonid Mikhelson

Este al doilea în topul celor mai bogați oameni din Rusia. Este CEO, președinte și acționar majoritar al companiei ruse de gaze Novatek.

Mikhelson s-a născut în 1977 într-o familie de evrei. A început să lucreze ca maistru la o companie de construcții și asamblare din Siberia. În 1987, a devenit director general al Kuibyshev Truboprovod Stroy, una dintre primele companii privatizate după destrămarea Uniunii Sovietice.

A devenit director general al companiei, care a fost redenumită NOVA, până în 1994. Apoi a devenit director general al holdingului său, Novafinivest, care mai târziu a devenit cunoscut sub numele de Novatek. A fost președinte al Consiliului de administrație pentru OAO Stroytransgas și OOO Art Finance (2008-2010).

În prezent este președinte al consiliului de administrație al celei mai mari companii petrochimice din Rusia, ZAO SIBUR, și face parte din Consiliul de Supraveghere al Băncii de Dezvoltare Regională a Rusiei OAO.

Leonid Mikhelson deține o avere de 21,6 miliarde de dolari. Anul acesta averea lui s-a diminuat cu aproximativ 7 miliarde de dolari.

Alexei Mordashov

Ocupă locul al treilea în clasamentul celor mai bogați ruși. Acesta este acționar principal al gigantului din turism TUI. El a demisionat miercuri din Consiliul de Supraveghere al companiei după sancțiunile impuse de Uniunea Europeană Rusiei.

Mordashov, în vârstă de 56 de ani, a devenit directorul executiv al celei mai mari companii siderurgice și miniere din Rusia, Severstal.

Oligarhul rus este cel care a intervenit financiar pentru a menține pe linia de plutire compania TUI, cel mai mare operator de turism din Europa, în timpul pandemiei de COVID-19.

Printre îngrijorările UE legate de Alexey Mordashov ar fi aceea că Rossia Bank, în care are un interes financiar, este „banca personală” a înalților oficiali ruși care au beneficiat de anexarea Crimeei. Totodată, Uniunea Europeană consideră că afaceristul ar avea o contribuție importantă la destabilizarea Ucrainei prin intermediul posturilor TV pe care care le controlează.

Andrey Melnichenko

Ocupă locul patru în topul celor mai bogați oameni din Rusia. Are o avere de 20,5 miliarde de dolari construită în special din afaceri în domeniile energiei și îngrășămintelor. Este principalul beneficiar al companiilor EuroChem Group și SUEK.

Melnichenko deține un aparat de zbor tip Boeing 737 personalizat, două iahturi extrem de luxoase în valoare de sute de miliaone de doari, dar și foarte multe proprietăți, printre care un penthouse în New York și o vilă pe Coasta de Azur.

Vladimir Lisin

Afaceristul cu o avere de 20,4 miliarde de dolari închide Top 5 al celor mai înstăriți oameni din Rusia. El și-a construit imperiul din afaceri în industria siferurgică. În 2010, a fost nominalizat de revista Forbes drept cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 15,8 miliarde de dolari la vremea aceea.

Lisin a fost membru al consiliului de administrație al Zenit Bank. Acesta face parte din consiliul de administrație al Combinatului Metalurgic Novolipetskii, una dintre cele mai mari companii siderurgice din Rusia, din 1998 și încă deține această funcție.

De asemena, Lisin deține afaceri în industria oțelului, în domeniul transportului și al logisticii. În 2020, afaceristul a plătit 123 de milioane de ruble pentru a salva un copil cu atrofie musculară spinală (SMA) și a cumpărat cel mai scumt medicament din lume la vremea respectivă, Zolgensma.

Recent, acesta a înregistrat o scădere a averii cu 2,5 miliarde de dolari.

Parteneri
Divorț în familia regală. Au decis să-și spună adio prin intermediul unui comunicat de presă
Redactia.ro
”Victima” luptătorului suspendat pe viață a răbufnit: ”Toată lumea i-a cerut”. Ce a pățit după episodul fără precedent
Digisport.ro
Zodii care își vor dubla norocul și vor obține bani rapid în perioada 24 – 30 aprilie. Vor avea parte de venituri suplimentare care îi vor face foarte fericiți.
Click.ro
Pepe o acuză Raluca Pastramă că l-a înșelat în timpul căsniciei. Neașteptat cum a aflat: „Mă striga 'nașule', venea la noi acasă..."
Viva.ro
Ultimele ore de viață ale Corinnei, femeia găsită moartă în dulapul din dormitor. Poliția l-a arestat pe iubitul ei
Digi24
Un copil de 10 ani a făcut o mărturisire care le-a dat fiori polițiștilor și a dus la rezolvarea unui caz de crimă vechi de 2 ani
Digi24
Cum arată la interior vila din Las Vegas a Anamariei Prodan. 'Lămâi și mandarini ca ai mei nu are nimeni!'
Unica.ro
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews
E OBLIGAȚIE pentru șoferii din România. REGULA de care trebuie sa țină cont când întâlnesc un radar
Capital.ro
Cel mai rapid dulce de post. O reţetă exotică din doar 3 ingrediente, gata în 5 minute
Antena 3
Vedeta a dezvăluit că a avut o relație incestuoasă timp de zece ani cu tatăl ei, un cântăreț cunoscut: “Tata era altceva”. Acum s-a aflat tot
Avantaje
Se schimbă LEGEA! Ce se întâmplă cu românii care NU locuiesc la adresa din buletin
Mediaflux
Nume sărbătorite de Sf. Gheorghe. Cui îi spunem la mulți ani pe 23 aprilie
Spynews.ro
Ce se întâmplă în corpul tău la 4 ore după ce ai mâncat nuci
Realitatea.net
Imagini cu Adelina Pestrițu în metrou. Cum s-a pozat în transportul în comun: „Faima nu te poate opri să faci lucruri normale”
Antena 1
De ce evreii nu cred în Iisus Hristos? 'Nu este Mesia!' 5 motive pentru care nu-l recunosc ca pe Mesia
Shtiu.ro