10 oct. 2022 | 06:00

Elon Musk și noua ordine mondială: ”soluțiile” miliardarului, surse de scandal global

ACTUALITATE
Elon Musk și noua ordine mondială: ”soluțiile” miliardarului, surse de scandal global

După o perioadă în care Elon Musk s-a aflat în mijlocul unei dezbateri aprinse din cauza ”soluțiilor” pe care le-a oferit pentru războiul din Ucraina, cel mai bogat om din lume a făcut alte afirmații scandaloase pe marginea unui conflict armat cu consecințe globale.

În urmă cu aproximativ o săptămână, Elon Musk a postat pe Twitter o serie de mesaje prin care oferea ”soluții” pentru încheierea războiului din Ucraina la masa negocierilor. Printre recomandări, insista pe faptul că Zelensky ar trebui să cedeze Crimeea Rusiei, uitând că aceasta a fost anexată ilegal în 2014.

Elon Musk se bagă între China și Taiwan, care este explicația

„Recomandarea mea… ar fi să se gândească crearea unei zone administrative speciale pentru Taiwan, care ar putea fi acceptabilă, dar probabil nu ar mulțumi pe toată lumea”, a spus Musk într-un interviu acordat Financial Times. „Cred că e posibil să se ajungă la o înțelegere mai favorabilă decât în cazul Hong Kong”. Practic, CEO-ul Tesla și SpaceX a afirmat că Taiwanul ar trebui să cedeze Chinei o parte din teritoriu pe care să o controleze Beijingul.

Deși pare foarte ciudat ca miliardarul american să se implice, chiar și doar verbal, în conflictul dintre Taiwan și China, realitatea din spate este una mult mai complexă, iar interesele, deloc neglijabil. Ca referință, Elon Musk are o fabrică Tesla în Shanghai, China, iar anul trecut, aproape jumătate dintre toate mașinile electrice ale grupului au ieșit din acel centru de producție. CEO-ul își dorește cu ardoare să aibă relații bune cu Beijingul, iar astfel de manifestări îi întăresc poziția în țara comunistă.

Nu a durat mult de la afirmațiile controversate până când un expert în securitatea Taiwanului a declarat pentru Reuters că ”Musk trebuie să-și caute un consultant politic cu mintea limpede. Întreaga lume a văzut ce s-a întâmplat cu Hong Kong”, a declarat el. Oficiali din Ministerul de Externe al Taiwanului au refuzat să comenteze pe marginea subiectului.

Ca referinți, tensiuni de câteva decenii între Taiwan și China și-au atins apogeul în această vară, după ce Beijingul a organizat mai multe exerciții militare în apropierea insulei.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele