02 ian. 2022 | 11:47

Elon Musk dă lovitură după lovitură: când toți sărbătoream Revelionul, miliardarul se bucura de altceva

ACTUALITATE
Elon Musk dă lovitură după lovitură: când toți sărbătoream Revelionul, miliardarul se bucura de altceva

Nici nu am intrat bine în noul an, că aflăm despre o nouă lovitură dată de Elon Musk.

Când românii ciocneau paharele de șampanie, bucuroși de trecerea în noul an, miliardarul avea alte motive de bucurie, oferite de compania sa de vehicule electrice, Tesla.

Tesla a dat lovitura

Anul 2021 s-a terminat cu Tesla pe primul loc în clasamentul mașinilor full-electrice în Europa. Pe locurile următoare în acest clasament al forței se situează Volkswagen ID3 și, surpriză, Renault Zoe.

Se pare că vânzările Tesla Model 3 pe întreg anul 2021 ar fi fost de 125.000 unități, Volkswagen ID 3 având, la rândul său, nu mai puțin de 70.000 de unități, iar Renault Zoe, peste 65.000 de unități.

Totuși, deși cifrele sunt impresionante, acestea ar fi fost și mai mari, dacă producătorii auto nu s-ar fi confruntat cu presiuni pe lanțurile de aprovizionare. Criza cipurilor i-a determinat pe mulți să-și reducă producția.

Din nefericire, nici 2022 nu vine cu vești grozave în privința crizei de semiconductori.

Specialiștii spun că această criză acută va mai persista, până în 2023. „Aș dori să spun că lucrurile s-au îmbunătățit, dar de fapt s-au înrăutățit puțin și nu sunt surprins”, a spus Glenn O’Donnell de la Forrester Analytics, într-un interviu recent pentru Engadget.

În aprilie, el a susținut că deficitul global de cipuri va continua pe tot parcursul anului 2022 și în 2023. Acum, este și mai convins că nu vom vedea nicio relaxare a problemei, până atunci.

Oricât de abstract ar părea acest termen – criza cipurilor – e un fenomen care ne afectează pe toți, într-o măsură mai mică sau mai mare. Primii care au de suferit sunt producătorii diverselor industrii ce nu-și pot construi produsele fără aceste elemente care au ajuns să fie vitale. În cele din urmă, consumatorii finali, noi toți, ajungem să avem de suferit, pentru că ne confruntăm cu întârzieri de livrări.