Dovezi șocante ale schimbării climei globale: îți dau fiori pe șirea spinării, deși la prima vedere le poți lua-n glumă

Dovezi șocante ale schimbării climei globale: îți dau fiori pe șirea spinării, deși la prima vedere le poți lua-n glumă

Apar din ce în ce mai multe dovezi ale faptului că tot ceea ce cunoșteam noi despre clima globală se întoarce efectiv pe dos.

Ultimele săptămâni, care au adus temperaturi extreme în Europa, dar și cea mai gravă secetă din ultimii 500 de ani, conform unei evaluări a Comisiei Europene, marchează un moment de declic pentru clima globală, în plină metamorfoză.

Au început să crească plante exotice în Marea Britanie – titrează ziarele internaționale și, la prima vedere, ai putea trece cu brio cu vederea această informație, mai ales dacă nu prea te înțelegi bine cu avocado. Ei bine, ai greși enorm, fiindcă vorbim despre niște semne clare ale faptului că s-au creat dezechilibre profunde în ecosistem, clima noastră se schimbă și nu în bine.

Britanicii se trezesc în această perioadă în fața unei noi realității din perspectivă agricolă și încep și ei să țină pasul cu schimbarea, axându-se pe cultivarea unor soiuri de plante inedite pentru această parte a lumii.

„Pe măsură ce schimbările climatice continuă, devine din ce în ce mai ușor” să cultivi soiuri non-native, explică un localnic pentru BBC News.

De altfel, botanistul James Wong de la Kew Gardens a descoperit avocado crescând în Londra. „Plantele de avocado cu adevărat mari din Londra au suportat minime chiar și de -10 grade Celsius pentru perioade scurte de timp, inclusiv în timpul furtunii «beast from the east» din 2018”, spune acesta.

Începem să plătim pentru greșelile noastre

După decenii de-a rândul în care am exploatat la maximum și irațional resursele Pământului, în care nu ne-a păsat de amprenta de Carbon și nici de poluare, e firesc să avem reacții atât de virulente din partea mediului înconjurător și să asistăm la schimbări climatice atât de radicale.

„Este posibil ca verile lungi să fie inițial bine primite în Marea Britanie și să ofere o oportunitate interesantă pentru cultivarea de noi plante alimentare exotice”, explică Chris Atkinson, cercetător în domeniul plantelor de la Natural Resources Institute, Universitatea din Greenwich.