Donețk ar putea cere alipirea la Rusia. Celelalte regiuni separatiste vor referendum pentru a hotărî acest lucru

Donețk ar putea cere alipirea la Rusia. Celelalte regiuni separatiste vor referendum pentru a hotărî acest lucru

Autoproclamata Republică Populară Donețk din estul Ucrainei, susținută de ruși, ar putea lua în considerare aderarea Rusiei odată ce va controla toată regiunea Donețk a Ucrainei, a declarat marți liderul separatist Denis Pușilin, citat de instituția sa de știri.

Alipirea lui Donețk la Rusia, din ce în ce mai posibilă

„În ceea ce privește aderarea la Federația Rusă, cât și dorința și aspirația, acestea au fost clar urmărite din 2014, dorința de a fi în Rusia. Dar acum sarcina principală este să ajungem la granițele constituționale ale republicii. Atunci vom stabili asta”, a spus Pușilin, citat de agenția de presă Donețk, potrivit Reuters

Comentariile vin la două zile după ce liderul celeilalte regiuni rebele din estul Ucrainei, Luhansk, susținută de ruși, a declarat că ar putea organiza un referendum pentru aderarea la Rusia. Kievul a spus că orice astfel de vot nu va avea nicio bază legală și va declanșa un răspuns internațional mai puternic.

Cu trei zile înainte de a ordona invazia Ucrainei din 24 februarie, președintele Vladimir Putin a recunoscut teritoriile separatiste din Lugansk și Donețk ca state independente, deși restul lumii le consideră parte a Ucrainei.

Ucraina, care afirmă că luptă pentru existența sa împotriva a ceea ce consideră drept o acaparare de pământ în stil imperial de către Rusia, a spus în repetate rânduri că nu va fi niciodată de acord cu anexarea de către Rusia a teritoriului său, cea mai grea parte a discuțiilor de pace cu Moscova.

Rusia spune că va reduce operațiunile militare în jurul Kievului

Rusia a declarat că își va „reduce drastic” asaltul militar asupra orașelor ucrainene Kiev și Cernihiv, după ce au avut loc marți discuții între reprezentanții celor două națiuni, care par să dea semne de progres către o rampă în afara conflictului.

Ministerul rus al Apărării a decis să „reducă radical, uneori, activitatea militară” în direcția Kiev și Cernihiv, a declarat ministrul adjunct al Apărării Alexander Fomin, a informat presa de stat RIA. Canalul Telegram al ministerului a mai spus că Moscova va „reduce drastic activitatea militară” în orașe.

Anunțul vine după ce evaluările serviciilor de informații ucrainene și occidentale au sugerat în ultimele zile că avansul Rusiei asupra Kievului a stagnat.

Discuțiile dintre delegațiile ruse și ucrainene de la Istanbul, Turcia, au acoperit marți o serie de probleme importante, inclusiv viitorul regiunii de est Donbas, soarta Crimeei, o alianță largă a garanților de securitate și o potențială întâlnire între președintele rus Vladimir Putin și ucraineană.

Fomin le-a spus reporterilor că discuțiile în curs privind „neutralitatea și statutul non-nuclear al Ucrainei” au contribuit la decizie. Mai multe detalii despre pașii de reducere a ostilităților vor urma după ce delegația rusă se va întoarce de la Istanbul, a spus Fomin în declarațiile agenției de presă de stat ruse TASS.

În ciuda anunțului, luptele intense au continuat în jurul suburbiilor Kievului, marți după-amiază, în special în nord-vestul și nord-estul orașului. Ucraina a făcut ecou anunțul privind reducerea acțiunii militare, spunând că unele trupe rusești se retrag de la Kiev și Cernihiv.

Citește și: