Declarațiile lui Biden despre Putin au înfuriat Moscova. Casa Albă a trebuit să intervină

Declarațiile lui Biden despre Putin au înfuriat Moscova. Casa Albă a trebuit să intervină

Declaraţiile preşedintelui SUA, Joe Biden, potrivit cărora „criminalul de război” Vladimir Putin „nu poate rămâne la putere” în Rusia au generat un tsunami la Moscova. Reacții furioase au fost chiar și în patria liderului de la Casa Albă. „Pentru numele lui Dumnezeu, acest om nu poate rămâne la putere”, a spus Biden despre omologul său rus, președintele Vladimir Putin, în timpul unui discurs susținut în capitala Poloniei, Varșovia.

Joe Biden a pus gaz pe foc cu o declarație despre Putin

Afirmația președintelui american de sâmbătă a fost lămurită rapid de către Casa Albă, care a afirmat că Biden nu a cerut schimbarea regimului, ci a susținut că Putin nu trebuie să-și exercite puterea asupra vecinilor săi.

Având în vedere că Vladimir Putin este șeful unei țări care deține controlul asupra unui arsenal nuclear, îngrijorarea americanilor este că Joe Biden a pus gaz pe foc cu vorbele sale. Solicitarea directă pentru schimbarea regimului ar putea cauza instabilitate și crește imprevizibilitatea.

Kremlinul a reacționat rapid

Senatorul rus Konstantin Kosaciov, preşedintele Comitetului pentru afaceri externe din camera superioară a Parlamentului Rusiei, a explicat că Joe Biden a făcut, cu o „regularitate înspăimântătoare”, afirmaţii care sunt mai grave decât crimele. Au existat vremuri când cuvântul unui preşedinte american avea greutate, însă acele timpuri au apus, a adăugat Kosaciov.

În timpul discursului său înflăcărat susţinut sâmbătă seara, în faţa unei mulţimi de oameni la Varşovia, Biden a spus că Putin nu poate rămâne la putere. Această declaraţie a fost interpretată ca o schimbare majoră în politica externă americană, prin care liderul de la Casa Albă pare să fi sugerat că este nevoie de un nou regim în Rusia.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a ripostat rapid, precizând că „nu este treaba lui Biden să decidă asta. Preşedintele Rusiei este ales de ruşi”.

Comentariul președintelui american a făcut înconjurul lumii

Dat fiind faptul că afirmaţia lui Biden a făcut înconjurul lumii, Casa Albă a fost nevoită să intervină, explicând că „preşedintele SUA nu a cerut o schimbare de regim în Rusia”.

„Ceea ce a vrut să spună preşedintele este că Putin nu poate fi autorizat să exercite o putere asupra vecinilor săi sau asupra regiunii. Nu vorbea despre puterea lui Putin în Rusia, nici despre o schimbare de regim”, a spus un oficial al Casei Albe.

Ultimele cuvinte pe care le-a rostit Biden în călătoria sa urgentă în Europa au ajuns să fie cele mai importante, reverberând pe scară largă în toată lumea. Liderul de la Casa Albă a părăsit bătrânul continent în dezacord total cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.