29 mart. 2022 | 17:25

Unități ale armatei ruse se retrag din Kiev și Cernihiv, după discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia

ULTIMA ORĂ
Unități ale armatei ruse se retrag din Kiev și Cernihiv, după discuțiile de pace dintre Ucraina și Rusia

Moscova spune că va „reduce drastic activitatea militară” pe două fronturi, Kiev și Cernihiv, potrivit canalului Telegram al Ministerului rus al Apărării. Ministrul adjunct al Apărării din Rusia, Alexander Fomin, a confirmat că „se reduce radical, uneori, activitatea militară”, potrivit presei de stat RIA.

Armata rusă a decis să se retragă din Kiev și Cernihiv

Măsura vine în urma discuțiilor dintre delegațiile ruse și ucrainene de marți la Istanbul.

„Din cauza faptului că negocierile privind pregătirea unui acord privind neutralitatea și statutul nenuclear al Ucrainei, precum și acordarea garanțiilor de securitate Ucrainei, se deplasează în practică, ținând cont de principiile discutate în cadrul ședinței de astăzi, de către Ministerul Apărării al Federației Ruse în scopul creșterii încrederii reciproce și al creării condițiilor necesare pentru continuarea negocierilor și atingerea scopului final de a conveni asupra semnării acordului de mai sus, s-a luat decizia de a reduce radical activitate militară în direcția Kiev și Cernihiv”, a declarat Fomin reporterilor.

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a susținut anterior că „anumite unități” ale armatei ruse se retrag de pe fronturile de luptă din capitala Kiev și din orașul Cernihiv, din nord.

„Inamicul rus nu și-a îndeplinit obiectivul operațiunii sale ofensive”, a spus marți într-o actualizare oficială pe Facebook.

Cu toate acestea, a avertizat despre un „risc ridicat” ca trupele ruse să atace infrastructura militară și civilă. Armata rusă, a susținut acesta, se luptă să consolideze și să se rotească noi soldați, din cauza „refuzului personalului de a participa la așa-numita operațiune specială” și „nu sunt capabile să angajeze nici măcar un batalion-grup tactic”.

În cea de-a cincea săptămână a invaziei ruse, „eroica” rezistență ucraineană desfășoară o operațiune de apărare în direcțiile de est, sud-est și nord-est, reține inamicul în toate direcțiile.

Explozie auzită în timpul interviului CNN cu primarul din Cernihiv

O explozie a putut fi auzită în timpul unui interviu CNN cu Vladislav Atroșenko, primarul orașului Cernihiv, marți. Atroșenko a descris cum orașul său, care se află la aproximativ 90 de mile nord-est de Kiev, a fost sub atac constant de când a început invazia rusă.

El a vorbit cu CNN din fața unui cinematograf bombardat, despre care a spus că a fost lovit de o rachetă.

„Putem spune cu încredere că armata rusă poartă acest război nu împotriva forțelor armate ale Ucrainei, ci împotriva civililor”, a spus Atroșenko.

Cernihivul a fost atacat susținut din cauza loviturilor aeriene și a bombardamentelor cu mortar, a spus el, adăugând că rușii nu folosesc arme de înaltă precizie.

Se estimează că aproximativ 300-400 de persoane au fost ucise în oraș, dar cifra exactă este neclară, a spus primarul. CNN nu poate verifica imediat niciun număr de morți. Marea majoritate a morților sunt civili, a spus Atroșenko.

Aproximativ 100.000-110.000 dintre cei 290.000 de locuitori ai orașului rămân în Cernihiv, a spus primarul, care a spus că orașul va continua să rețină forțele armate ruse.

„Nu ne vom preda. Absolut nicăieri nu este sigur în oraș acum. Inamicul lovește peste tot”, a spus el, în timp ce în fundal se auzea o explozie. Zgomotul provenea de la o muniție rusească, a spus Atroșenko.