01 oct. 2022 | 09:00

Donald Trump a vrut să ”desființeze” TikTok, dar tocmai a devenit semnificativ mai complicat: ce combinație au făcut chinezii

ACTUALITATE
Donald Trump a vrut să ”desființeze” TikTok, dar tocmai a devenit semnificativ mai complicat: ce combinație au făcut chinezii

TikTok este deținut de o companie chinezească, ByteDance. Legătura dintre populara rețea de socializare și autoritățile chineze a ridicat multe suspiciuni de-a lungul anilor, iar Donald Trump a vrut la un moment dat să o desființeze, cel puțin SUA.

Conform informațiilor pe care le avea Donald Trump în urmă cu câțiva ani, TikTok furniza informații autorităților chineze de la utilizatorii din fiecare colț al mapamondului. Foarte multe dovezi în acest sens nu au ajuns online, dar fostul președinte american a venit cu două soluții, fie această rețea de socializare dispare din SUA, fie își vinde operațiunile din Statele Unite către o companie americană și stochează toate datele utilizatorilor pe teritoriu american.

Între timp, Donald Trump a pierdut postul de președinte, dar oficialii TikTok încearcă în continuare să-și spele păcatele în fața autorităților americane, preferabil fără să schimbe prea multe lucruri în fluxul operațional.

TikTok și Joe Biden

La momentul de față, conform informațiilor obținute de New York Times, TikTok a negociat o înțelegere cu administrația de la Casa Albă pentru a nu mai fi nevoie să-și vândă operațiunile din Statele Unite ale Americii. În acest scop, chinezii au promis că vor face niște modificări referitoare la securitatea datelor utilizatorilor și la administrarea lor.

Un acord preliminar care scapă ByteDance de presiunea de a vinde TikTok, parțial sau integral, se pare că a fost deja pus la punct, pentru a minimiza îngrijorarea legată de securitatea națională. Urmează un al doilea acord pentru a răspunde și la celelalte neliniști în ceea ce privește legătura dintre rețeaua de socializare și guvernul de la Beijing.

Dincolo de partea teoretică a ecuației, TikTok a înregistrat în ultimii ani o creștere explozivă a numărului de utilizatori și nu pare să-i pese cuiva de faptul că datelor lor sunt sau nu stocate în China. De partea cealaltă a baricadei, cu peste un miliard de utilizatori, creatorii TikTok par totuși să aibă o imagine mai bună decât Mark Zuckerberg și al său Facebook.

La 11 ani am instalat primul meu Windows 95, iar la 14 ani mi-am cumpărat o rachetă de Pentium la 133 MHz cu 128 MB RAM si hard disk de 160 MB. După bacalaureat m-am angajat, timp de mai bine de trei ... vezi toate articolele