Dispar banii de pe card când mergi în vacanță, instant: cum ajungi să fii furat, fără să-ți dai seama

Dispar banii de pe card când mergi în vacanță, instant: cum ajungi să fii furat, fără să-ți dai seama

După doi ani de pandemie în care majoritatea românilor au renunțat la concediile în străinătate, vara lui 2022 ne va aduce o reînviere a turismului internațional. Din păcate, nu doar hotelierii și turiștii își fac planuri mari pentru vacanța din acest an, ci și escrocii, care pândesc la colț oportunitatea de a-ți fura banii, când ți-e lumea mai dragă, în vacanță.

Una dintre destinațiile de bază ale românilor în acest an va fi Grecia. Mulți dintre ei au furat startul și au dat deja o fugă pe litoralul elen, ca să se bucure de plajele cu nisip fin și apa cristalină, dar și de bucătăria savuroasă a grecilor. Numai că sejurul s-a terminat cum nu se poate mai rău pentru unii conaționali de-ai noștri. Întorși în țară, aceștia trag un puternic semnal de alarmă și avertizează asupra faptului că turiștii sunt luați în vizor de escroci pe insulele grecești.

Desigur, vorbim despre cazuri izolate, nu neapărat despre un fenomen în masă, doar că există riscul să te numeri și tu printre acele victime, așa că ar fi bine să știi cum operează infractorii, pentru a evita astfel de incidente neplăcute.

Escrocherii în Grecia. Cum sunt țepuiți turiștii

Una dintre cele mai practicate metode de fraudă se întâmplă în jurul bancomatelor. Știi și tu cât de important e să ai bani lichizi când pleci în străinătate și, adesea, suma pe care o iei de acasă nu-ți ajunge, motiv pentru care te duci să scoți bani de la un ATM. Acolo poți fi întâmpinat de un „băiat deștept”, ce-ți propune să te ajute să scapi de anumite taxe și comisioane locale. Indiferent de cât de irezistibilă ar fi oferta pe care ți-o prezintă, nu-i da curs! Toată lumea și-ar dori să prindă cursuri valutare cât mai avantajoase, iar soluția cu siguranță nu e la tipul care stă la pândă la coada de la bancomat. Poți să-ți contactezi banca, să afli despre termenii și condițiile unor astfel de operațiuni și să alegi varianta cea mai convenabilă, în rest, nimeni nu-ți oferă vreo soluție miraculoasă pentru banii tăi!

În altă situație, românii povestesc cum s-au trezit, din senin, stropiți pe haine cu o pastă ce seamănă cu excremente de pasăre. Aveau să constate mai târziu că era pastă de dinți, iar scopul acestui aparent incident inofensiv era acela ca un „localnic” să vină să te ajute dezinteresat să te cureți. În timp ce tu-ți faci griji că ți s-a deteriorat iremediabil cămașa preferată, el are grijă să-ți golească buzunarele.

De asemenea, trebuie să acorzi o atenție deosebită momentului în care faci anumite operațiuni cu propriul card bancar. Inserarea PIN-ului la comercianți sau la ATM trebuie să fie strict confidențială. Nimeni nu trebuie să vadă acel cod, motiv pentru care e indicat să te asiguri că nu există persoane foarte apropiate de tine și îndreptate cu privirea către tastatură. Acoperă cu mâna cealaltă mâna cu care tastezi codul PIN, ca măsură de precauție.

Dacă sună prea frumos să fie adevărat, s-ar putea să ai dreptate. Ești în vacanță, atmosfera e minunată, nu ai iubit sau iubită și ți-ar prinde tocmai bine o companie plăcută, pentru cel puțin câteva zile. Dacă, din senin, apare la tine o tânără irezistibilă sau un tip extrem de chipeș, care dau dovadă de prea multă disponibilitate și-ți propun să mergi într-un loc retras, ia-ți măsuri de precauție. Noi știm că ești o persoană atractivă ce poate stârni celor din jur astfel de sentimente, dar există riscul să fii dus într-un loc retras unde poți fi jefuit sau poate mai rău, chiar rănit! Discută cu persoana respectivă, stabilește o comunicare solidă, ascultă-ți instinctul și evită, măcar la început, locurile retrase. Dacă, totuși, o faci, asigură-te că măcar o persoană apropiată știe de tine, știe cu cine ai plecat și unde mergi. De altfel, persoana cu care pleci trebuie să vadă că ți-ai luat astfel de măsuri, pentru a-i descuraja eventualele intenții rele!

În cele din urmă, ține-ți poșeta sau borseta așezate în fața ta, evită locurile extrem de aglomerate, evită conflictele, alege parcările cu plată și supravegheate video și nu uita că, indiferent de locul în care ești, pot fi și oameni buni, dar și persoane puse pe căpătuială!

Citește și: