Descoperire științifică: Coșmarurile din timpul nopții se pot opri cu sunetul unei singure note muzicale de pian

Descoperire științifică: Coșmarurile din timpul nopții se pot opri cu sunetul unei singure note muzicale de pian

Coșmarurile din timpul nopții se pot opri cu ajutorul unor tehnici non-invazive care manipulează emoțiile. Această tehnică este una simplă și folosește muzica pentru a reduce visele urâte care ne afectează somnul.

Un studiu efectuat pe 36 de pacienți diagnosticați cu o tulburare a somnului a arătat că o combinație a două terapii simple le-a redus frecvența viselor urâte. Oamenii de știință i-au invitat pe voluntari să-și rescrie cele mai frecvente coșmaruri într-o lumină pozitivă și apoi să redea un sunet asociat cu experiențele pozitive în timp ce dormeau.

„Există o relație între tipurile de emoții trăite în vise și bunăstarea noastră emoțională. Pe baza acestei observații, am avut ideea că am putea ajuta oamenii să manipuleze emoțiile din visele lor. În acest studiu, arătăm că putem reduce numărul de vise emoționale foarte puternice și foarte negative la pacienții care suferă de coșmaruri”, spune psihiatrul Lampros Perogamvros de la Spitalul Universitar din Geneva și de la Universitatea din Geneva din Elveția.

Mulți oameni suferă de coșmaruri, care nu sunt întotdeauna un simplu caz de doar câteva vise urâte. Coșmarurile sunt, de asemenea, asociate cu un somn de proastă calitate, care, la rândul său, este legat de o mulțime de alte probleme de sănătate.

Somnul slab poate crește, de asemenea, anxietatea, care la rândul său poate duce la insomnie și coșmaruri. Studii recente au arătat că coșmarurile și tulburările de somn au înregistrat o creștere în timpul pandemiei globale SARS-CoV-2.

Având în vedere că nu înțelegem cu adevărat de ce, sau chiar cum, creierul nostru creează vise în timp ce dormim, iar tratarea coșmarurilor cronice este o provocare. O metodă non-invazivă este terapia prin repetiție cu imagini, în care pacienții își rescriu cele mai îngrozitoare și frecvente coșmaruri pentru a le oferi un final fericit.

Apoi, ei „repetă” spunându-și acea poveste rescrisă, încercând să suprascrie coșmarul. Această metodă poate reduce frecvența și severitatea coșmarurilor, dar tratamentul nu este eficient pentru toți pacienții.

În 2010, oamenii de știință au descoperit că redarea de sunete pe care oamenii au fost instruiți să le asocieze cu un anumit stimul, în timp ce acei oameni dorm, ajută la stimularea memoriei stimulului respectiv. Aceasta a fost numită reactivare a memoriei vizuale (TMR), iar Perogamvros și colegii săi au vrut să afle dacă ar putea îmbunătăți eficacitatea terapiei de repetiție a imaginilor (IRT).

Cum pot opri notele muzicale coșmarurile din timpul nopții

După ce participanții la studiu au completat un jurnal de vis și somn timp de două săptămâni, voluntarilor li sa oferit o singură sesiune IRT. În acest moment, jumătate din grup a suferit o sesiune de TMR, creând o legătură între o versiune pozitivă a coșmarurilor lor și un sunet.

Cealaltă jumătate a servit ca grup de control, imaginându-și o versiune mai puțin îngrozitoare a unui coșmar, fără a fi expus la sunete pozitive. Ambele grupuri au primit o pereche de căști pentru somn pentru a reda acrodul de pian C69 în timp ce dormeau, la fiecare 10 secunde în timpul somnului REM, atunci când era cel mai probabil să apară coșmarurile.

Grupurile au fost evaluate după două săptămâni de înregistrări suplimentare în jurnal și apoi din nou după trei luni fără niciun fel de tratament. La începutul studiului, grupul de control a avut, în medie, 2,58 coșmaruri pe săptămână, iar grupul TMR a avut o medie de 2,94 coșmaruri săptămânale.

Până la sfârșitul studiului, grupul de control a scăzut la 1,02 coșmaruri săptămânale, în timp ce grupul TMR a scăzut la doar 0,19. Și mai promițător, grupul TMR a raportat o creștere a viselor fericite. La trei luni de la acest studiu, coșmarurile au crescut ușor în ambele grupuri, la 1,48 și, respectiv, 0,33 pe săptămână.

Cu toate acestea, aceasta este încă o reducere impresionantă a frecvenței coșmarurilor, au spus cercetătorii, sugerând că utilizarea TMR pentru a sprijini IRT are ca rezultat un tratament mai eficient.

„Am fost surprinși pozitiv de cât de bine au respectat și tolerat participanții procedurile de studiu, de exemplu, efectuând terapie de repetiție cu imagini în fiecare zi și purtând bentița de somn în timpul nopții.

Am observat o scădere rapidă a coșmarurilor, împreună cu visele care deveneau mai pozitive din punct de vedere emoțional. Pentru noi, cercetătorii și clinicienii, aceste constatări sunt foarte promițătoare atât pentru studiul procesării emoționale în timpul somnului, cât și pentru dezvoltarea de noi terapii”, spune Perogamvros.

Cercetarea echipei a fost publicată în Current Biology.