Demonstrații violente în Suedia. Extremiștii au ars Coranul pe stradă. Mai mulți polițiști și protestatari au fost răniți

Demonstrații violente în Suedia. Extremiștii au ars Coranul pe stradă. Mai mulți polițiști și protestatari au fost răniți

O demonstrație planificată de Stram Kurs, un partid danez de extremă dreaptă, care amenința că va arde Coranul, a trebuit să fie mutată în orașul suedez Malmo, după ce protestatarii au aruncat cu pietre și au incendiat cauciucuri și mașini, a relatat AP.

Extremiștii au ars Coranul pe o stradă din Suedia

Anunțând mișcarea, liderul de partid al lui Stram Kurs, Rasmus Paludan, a scris pe Facebook că este „timpul să ardem Coranul” și că vor aduce „sânge de porc” pentru a se turna peste textul sfânt.

Paludan, un avocat danez în vârstă de 40 de ani, cu cetățenie suedeză, a înființat Stram Kurs, sau Hard Line, în 2017 cu o agendă anti-imigranți și anti-musulmani și susține interzicerea islamului și deportarea în masă a oamenilor „ne-occidentali”.

O declarație a poliției care descrie evenimentele de sâmbătă seara a spus că poliția a fost lovită cu pietre. Astfel că un protestatar a condus o mașină la poliție, iar șoferul a fost arestat și este cercetat pentru tentativă de omor, a declarat publicația de știri suedeză Svenska Dagbladet.

Sâmbătă devreme, Kim Hild, purtătoarea de cuvânt a poliției din sudul Suediei, a declarat că pragul pentru negarea libertății de exprimare este ridicat și că permisiunea nu va fi retrasă pentru demonstrațiile anti-musulmane, relatează AP.

Protestele au avut loc în toată țara de joi, inclusiv în capitala Stockholm și în alte orașe în care Srtam Kurs plănuia să organizeze mitinguri, relatează știrile suedeze.

Joi, echipamentul poliției a fost furat, iar vineri au fost răniți cel puțin zece polițiști în urma violențelor. În unele locuri, contraprotestatarii au atacat poliția înaintea demonstrațiilor planificate de extremistă de dreapta. Premierul Magdalena Andersson a condamnat violența.

„Trei persoane par să fi fost lovite de ricoșeuri și sunt acum îngrijite la spital. Toți trei răniți sunt arestați sub suspiciunea de crimă”, a declarat poliția într-un comunicat online, adăugând că niciuna dintre răni nu pune viața în pericol, potrivit Reuters.

Poliția a declarat că situația din Norrkoping a fost calmă duminică seara. Poliția și protestatarii au fost implicați în ciocniri grave în ultimele zile, unde mai mulți polițiști au fost răniți și mai multe vehicule au fost incendiate.

Violența a început joi după o demonstrație organizată de Rasmus Paludan, liderul partidului politic danez de extremă dreaptă Paludan a avut permisiunea pentru o serie de demonstrații în toată Suedia în weekendul de Paște, fiind cunoscut pentru arderea Coranului.

Citește și: