Suedia va depune cererea de aderare la NATO până la mijlocul acestui an

Suedia va depune cererea de aderare la NATO până la mijlocul acestui an

Suedia ar putea depune cererea de aderare la NATO în această vară, invazia din Ucraina declanșând o schimbare fundamentală în opinia publică în țară, cu privire la politicile sale de neutralitate militară. Același lucru ar urma să-l facă și Finlanda. Prim-miniștrii finlandez și suedez au susținut o conferință de presă comună la Stockholm, în care au anunțat că ambele țări reevaluează pozițiile tradiționale de neutralitate. Mai multe detalii, în continuare.

Suedia ar putea depune cererea de aderare la NATO în iunie

Autoritățile de la Stockholm sunt gata să aplice pentru statutul de membru NATO al Suediei, anunță media suedeze. Autoritățile suedeze intenționează să aplice pentru statutul de membru NATO la finalul lunii iunie.

Premierul Suediei, Magdalena Andersson, va depună o cerere de aderare la NATO la summitul Alianței de la Madrid, în luna iunie. Pare-se că războiul din Ucraina a declanşat o schimbare fundamentală în opinia publică şi politică în Suedia, cu privire la politicile sale de nealiniere militară. Amintim că, în Suedia, pozițiile tradiționale de neutralitate au durat pe tot parcursul Războiului Rece.

Finlanda ar urma și ea să adere la NATO, însă premierul Sanna Marin a declarat că nu poate anunța o dată concretă. Ea a precizat, însă, că decizia va fi luată în următoarele săptămâni, nu la câteva luni distanță. Țara condusă de Sauli Niinisto s-a opus vreme îndelungată aderării la NATO, însă opiniile din țară s-au schimbat radical odată cu invazia rusă în Ucraina. Precizăm că Finlanda are o frontiera terestră de 1.340 de kilometri cu Rusia.

De asemenea, sondajele de opinie relevă că ultimele săptămâni au fost marcate de o creştere spectaculoasă a sprijinului populaţiei pentru intrarea Finlandei în Alianţă.

Pe de altă parte, presa suedeză anunță, pe surse, că Magdalena Andersson va depune cererea de aderare la NATO la summitul Alianței de la Madrid, din 29-30 iunie.

Citește și: Avertismentul unui fost comandant adjunct NATO: „Alianța să se pregătească pentru război. Nu va fi pace în Europa cât Putin e la putere“

Rusia a făcut o „gafă strategică masivă“

Recent, cotidianul The Times a scris, citând oficiali, că Moscova a făcut o „gafă strategică masivă“, întrucât Suedia și Finlanda par acum gata să se alăture NATO.

Oficiali americani au declarat că apartenența celor două țări nordice la NATO a reprezentat „un subiect de conversație și de sesiuni multiple“ în timpul discuțiilor de săptămâna trecută dintre miniștrii de Externe ai Alianței, la care au participat și reprezentanții celor două state.

Pe de altă parte, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, a declarat în urmă cu o săptămână că Finlanda şi Suedia sunt binevenite în NATO dacă ele decid să adere la organizaţie, dar orice astfel de decizie depinde de cele două ţări.

„Lor le revine decizia, dar dacă vor solicita (să adere), atunci mă aştept ca cei 30 de aliaţi să îi primească cu bucurie“, a declarat Stoltenberg.

Acesta a adăugat că Alianța va găsi probabil modalităţi „de a răspunde îngrijorărilor pe care ele le-ar putea avea în legătură cu această perioadă provizorie între depunerea cererii şi producerea ratificării (de către aliaţi)“.

 

Citește și: