Ce urmări a avut incendiul de la catedrala Notre Dame

Ce urmări a avut incendiul de la catedrala Notre Dame

Catedrala veche de 850 de ani de la Notre Dame a luat foc în luna aprilie, iar banii de reparație s-au strâns imediat, de la milionari.

Turla și părți mari din structura clădirii au ars, iar acestea conțineau sute de tone de plumb. Acum, nivelul de plumb din zona catedralei Notre Dame este de zeci de ori mai mare decât limitele considerate sigure.

Nivelul de plumb a crescut considerabil după topirea acoperișului catedralei. Experții francezi susțin că acesta este între 32 și 65 de ori mai mare decât limita sigură de 0.3 grame pe kilogram. Nivelul ar fi ajuns acum undeva între 10 și 20 de grame per kilogram, potrivit CNN.

Poliția pariziană i-a asigurat însă pe cetățeni că riscurile de intoxicare prin inhalarea aerului din jurul Notre Dame sunt mici.

Cât de periculos este nivelul de plumb din jurul Notre Dame

Timp de două săptămâni după incendiu, poliția a recomandat localnicilor să șteargă suprafețele pe care s-ar fi putut depune praf amestecat cu particule de plumb, ca măsură de siguranță. Totuși, oficialii au menționat că pericolul nu este foarte mare. Intoxicația cu plumb poate avea loc doar după o perioadă lungă de expunere.

Pe de altă parte, nivelul ridicat de plumb s-ar putea dovedi a fi problematic pentru procesul de reconstruire al catedralei Notre Dame. Emmanuel Macron, președintele Franței, vrea ca asta să se întâmple în doar cinci ani.

Grupul francez de mediu Robin des Bois are altă părere. A avertizat asupra cantității prea mari de plumb din jurul clădirii. După patru zile de la incendiu, organizația a emis o declarație în care asemănau zona din jurul catedralei cu una plină de deșeuri toxice. A mai menționat că înaintea începerii procesului de renovare, Notre Dame ar trebui întâi să fie decontaminată.

Cauzele incendiului sunt încă necunoscute. Poliția franceză susține că, cel mai probabil, de vină a fost un scurtcircuit.

DĂ PLAY ȘI FII MAI INFORMAT DECÂT PRIETENII TĂI
Citește și:
Sursa: VICE