03 iun. 2022 | 23:36

Debranșarea de la sistemul public de termoficare: ce trebuie să știi, ca bucureștean, ce piedici sunt și cât de stufos e dosarul de care ai nevoie

ACTUALITATE
Debranșarea de la sistemul public de termoficare: ce trebuie să știi, ca bucureștean, ce piedici sunt și cât de stufos e dosarul de care ai nevoie

Peste jumătate de milion de bucureșteni depind încă de sistemul public de termoficare și nu e nevoie să fii rezident al capitalei ca să fii la curent cu problemele veșnice pe care le îndură acești oameni.

Vechi de zeci de ani și doar cârpit pe ici-colo în ultimele mai bine de trei decenii, sistemul public nu mai face față în acest moment, motiv pentru care sunt foarte frecvente situațiile în care bucureștenii trăiesc mai rău ca la țară, fără condițiile de bază pentru un trai decent, îndurând frigul din case și lipsa apei calde.

Așa se face că mulți au ajuns să-și dorească să se debranșeze, dar întreaga procedură este o mare necunoscută pentru unii dintre ei, motiv pentru care venim cu o serie de informații ce se vor dovedi a foarte utile.

„Per total, în 2018, circa 562.000 de locuințe din București erau branșate la SACET, potrivit datelor administrației Capitalei și ale ANRE. Dintre ele, doar 313 erau case, iar restul erau apartamente de bloc.

La solicitarea Spotmedia.ro, Termoenergetica a transmis că în 2019 au fost debranșate 944 de apartamente.

În 2022, debranșările continuă. În medie, s-au depus câte 8 solicitări pe zi, de la începutul perioadei în care se pot face astfel de solicitări, adică între 15 aprilie și 31 august”, se arată într-o analiză Spotmedia.ro.

Ce trebuie să știi despre debranșare, ca bucureștean

Se pare că numărul bucureștenilor ce vor să scape de sistemul public de termoficare este în număr tot mai mare, deși trebuie să o spunem din start, procedura nu e pentru toate buzunarele, chiar dacă e destul de simplă.

În legislația românească, există numeroase acte normative ce reglementează această procedură, fiecare cu anumite specificații ce pot dificil de analizat și înțeles pentru un simplu cetățean care n-a urmat cursuri de Drept.

„Spre exemplu, OG 73/2002 prevede că orice proprietar poate cere rezilierea contractului cu Termoenergetica SA, cu un preaviz de 30 de zile.

Pe de altă parte, Legea 325/2006 și ordinul ANRSC nr. 91/2007 dau dreptul autorităților locale să stabilească așa-numite „zone unitare”, în care să interzică debranșarea.

Iar în 2018 Consiliul General al Municipiului București (CGMB) a aprobat HCGMB 726/18.10.2018, prin care s-au stabilit zone unitare în oraș.

La solicitarea Spotmedia.ro, Termoenergetica a refuzat să facă referire la problema zonelor unitare”, mai notează sursa citată, care punctează totodată faptul că prevederile HCGMB 726/18.10.2018 nu se aplică.

Debranșarea, pas cu pas

Primul pas pe care trebuie să-l faci, dacă dorești să te debranșezi de la sistemul public de termoficare din București este să accesezi site-ul Termoenergetica SA. Aici găsești o cerere tip pe care trebuie să o completezi cu datele pe care ți se solicită autoritățile. Printre altele, adresa cu pricina.

Trebuie menționat că după debranșare se intenționează montarea unei centrate proprii de apartament, electrică sau pe gaze.

Din fericire, există și modalitatea electronică de a trimite cererea, la adresa deconectare@cmteb.ro. Dacă nu ești familiarizat cu tehnologia, poți apela la variana clasică și o poți expedia la adresa Serviciului Tehnic al Termoenergetica, din str. Constantin Rădulescu Motru nr. 18.

Până aici, totul e simplu, nu? Ei bine, de-acum încolo procedura se complică.

Cererea tip despre care vorbeam mai sus nu este singurul document în baza căreia poți realiza debranșarea. Ai nevoie de un întreg dosar, care conține o serie de documente necesare. Din nefericire, e destul de dificil să le obții.

Iată, mai exact, despre ce anume este vorba:

Dacă după debranșare intenționezi să montezi o centrală pe gaze naturale, trebuie să facă dovada „acordului de acces la rețeaua de distribuție a gazelor naturale”.

„Asta înseamnă, de fapt, că au nevoie de un circuit de gaze în apartament (care poate fi cel existent, modernizat sau unul nou – n.red.) și de un contor individual de consum. Doar o firmă specializată poate proiecta și monta o astfel de instalație. Potrivit ofertelor studiate de Spotmedia.ro, durează cam o lună și costă circa 1.900 – 2.100 de lei. Mai mult, dacă e nevoie și de coloană nouă, pe scara blocului”, notează sursa citată.

Alt document este acordul scris al locatarilor cu care apartamentul debranșat se învecinează direct. Este vorba despre simpla semnătură a acestora! Trebuie menționat că e nevoie ca un sigur vecin să nu fie de acord și planul tău se duce pe apa sâmbetei, ți se va refuza debranșarea din start!

În cele din urmă, legislația spune că ai nevoie și de un proiect tehnic de modificare a instalației de energie termică centralizată.

Referitor la costurile debranșării, dacă nu vrei să ai bătăi de cap, firmele de instalații care întocmesc și depun la Termoenergetica dosare de debranșare percep între 2.500 și 3.000 de lei pentru obținerea avizului.

Printre taxele ce trebuie să le plătești ar fi vorba despre o taxă de deconectare, cca. 100 lei/calorifer deconectat, o taxă de 132,09 lei pentru reexaminarea dosarului, dacă documentația inițială nu este corectă sau este incompletă și trebuie reluată analiza.

În linii mari, conform sursei citate, un client care apelează la procedura debranșării de la sistemul public de termoficare al capitalei trebuie să se aștepte la un cost estimativ de 6.000 de lei!

Referitor la cât durează toată această procedură laborioasă, trebuie să notăm că nu există un termen standardizat. În general, totuși, se estimează că în două luni de zile o persoană reușește să se debranșeze de la sistem! La acest termen se adaugă, desigur, cel pentru montarea noii centrale, însă aici totul depinde de tine, de complexitatea lucrării, de mărimea apartamentului și de echipa de meseriași pe care o angajezi să efectueze această lucrare.

Amintim că, la începutul acestui an, edilul general al Bucureștiului a prezentat cel mai mare proiect de modernizare a sistemului de termoficare. Proiectul prevede reabilitarea a 212 km de conductă de termoficare, pe durata a 4 ani. Conform oficialului, valoare totală estimată este de 281 de milioane de euro.

„E vorba despre banii europeni pe care Bucureștiul i-a avut la dispoziție prin precedentul cadru financiar multianual pe 7 ani al Uniunii Europene, dar n-a reușit să-i acceseze atunci. Am semnat contractul pentru acest proiect cu Ministerul Fondurilor Europene la scurt timp după ce am preluat mandatul de primar general. Cei 212 kilometri vor fi împărțiți în 25 de tronsoane și țintesc secțiunile cu cele mai mari pierderi de apă și căldură din întreaga rețea de termoficare a Bucureștiului”, a transmis oficialul.

„La finalul proiectului vom putea spune, în sfârșit, că problema termoficării e rezolvată în Capitală”, a adăugat Nicușor Dan.