Anunț important din partea marilor producători din Danemarca, Olanda şi Polonia. Oficialii statelor europene se confruntă cu mari probleme ale producţiei după creșterea incredibilă a preţurilor la energie electrică, precum şi scumpirea îngrăşămintelor. Specialiștii avertizează că s-ar putea produce o adevărată criză alimentară, în viitorul apropiat.
Odată cu scumpirea facturilor utilităților și creșterea prețurilor în domeniul de îngrășăminte, ministrul Agriculturii propune o serie de soluții, pentru ca România să nu rămână fără producții de legume și fructe.
Adrian Chesnoiu a vorbit despre importanța producției românești, sfătuindu-i pe cetățeni să consume produse autohtone.
„Încurajăm producţia autohtonă şi îi încurajăm pe români să consume produse româneşti. Din păcate, aceste produse nu prea au avut loc pe piaţă în marile reţele de magazine şi de multe ori fermierii români au fost nevoiţi fie să-şi lase recolta pe câmp, fie să o distrugă în semn de protest.
Noi venim cu soluţii în sensul sprijinirii producătorilor români. Pe lângă faptul că vom relua măsura aceea de sprijin pentru producătorii de roşii timpurii, celebrul program Tomata, vom extinde şi către alte tipuri de culturi în ciclul doi.
Am stabilit cu ministrul de Finanţe să demarăm verificări ample la tot ceea ce înseamnă importul-exportul de legume-fructe astfel încât să ne asigurăm că ele corespund din punct de vedere al calităţii şi să ne asigurăm că sunt fiscalizate şi nu fac concurenţă neloială.”, a spus ministrul la Antena 3.
Încălzirea globală a produs secetă în multe dintre marile state ale Europei, printre care și Grecia. Autoritățile elene se tem de faptul că producția la uleiul de măsline se poate reduce cu 50% în următoarea perioadă.
Fermierii din regiunea Kalamata din Grecia, zonă renumită pentru producția sa de măsline, se tem de faptul că recoltele vor fi extrem de sărăcăcioase. Iarna trecută a fost lipsită de precipitații, iar în primăvara acestui an negustorii greci s-au trezit cu temperaturi infernale de 38 grade.
„Vedem fenomene şi probleme cu care nu ne confruntam în urmă cu 20 de ani. Anul acesta ne-a arătat că arborii nu pot să facă faţă unor condiţii meteo extreme. Este un exemplu clasic al schimbărilor de mediu prin care trecem.”, a declarat fermierul grec Michalis Antonopoulos, potrivit celor de la impact.ro.
Specialiștii sunt de părere că majoritatea alimentelor pe care le consumăm zilnic vor dispărea de pe piață, dacă încălzirea globală va afecta culturile agricole.