De ce Putin și Macron nu se mai sună? Kremlin: Franța este o „țară neprietenoasă” cu Rusia

De ce Putin și Macron nu se mai sună? Kremlin: Franța este o „țară neprietenoasă” cu Rusia

Președinții rus Vladimir Putin și francez Emmanuel Macron nu au mai avut discuții telefonice de două luni deoarece Franța este o „țară neprietenoasă” cu Rusia, afirmă purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. De asemenea, nici nu este necesar să se audă cei doi lideri, completează omul lui Putin.

Putin nu mai vorbește la telefon cu Macron

„Ei bine, mai întâi, Franţa este un stat neprietenos în ceea priveşte acţiunile pe care le întreprinde faţă de ţara noastră”, acuză Dmitri Peskov, referindu-se la absenţa discuţiilor telefonice recente între cei doi președinți, care discutaseră frecvent la începutul anului, înainte și după declanșarea războiului în Ucraina.

În continuare, purtătorul de cuvânt al lui Putin spune că „ei nu se sună pentru că estimează că nu a venit momentul şi că, în prezent, pur şi simplu nu este necesar. Dacă vor simţi că este necesar, se pot suna imediat”.

Discuțiile dese i-au adus critici

Ultima discuţie oficială între Vladimir Putin şi Emmanuel Macron datează din 28 mai, când cei doi au vorbit la telefon despre soarta soldaţilor ucraineni luaţi prizonieri de armata rusă. La discuție a participat și cancelarul german Olaf Scholz.

Anterior, președintele Franței s-a auzit cu omologul rus în mai, martie şi în cinci rânduri în februarie, în plină perioadă de amplificare a tensiunilor în Ucraina. Macron a mers în Rusia, la începutul lunii februarie, ca să se vadă cu Putin.

Doar că aceste contacte numeroase i-au adus critici dure liderului francez, unii reproşându-i că, în ciuda discuțiilor regulate cu dictatorul de Kremlin, nu a reușit să-l împiedice să invadeze țara vecină.

Cine sunt țările „neprietenoase”

Federația Rusă consideră „neprietenoase” ţările care, asemeni Franţei, au adoptat sancţiuni împotriva ei. Kremlinul nu a încetat să mărească această listă „neagră” care cuprinde SUA, Australia, Canada, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Japonia, Coreea de Sud, Norvegia, Taiwan şi toate statele membre UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a avut duminică, 20 februarie, o conversație telefonică cu Vladimir Putin din Rusia, într-o încercare diplomatică de a evita invazia Ucrainei. Ultima cerere a liderului francez a venit chiar în vreme ce Volodimir Zelenski le-a cerut aliaților occidentali să oprească „politica de tăcere” față de Moscova.

Discuția telefonică dintre Macron și Putin a durat 105 minute, timp în care părea că s-a ajuns la un consens. Patru zile mai târziu, Rusia a început atacul în Ucraina.